M(3-aminopiridin)2Ni(CN)4 [M = Cu(II) ve Zn(II)] hofmann tipi bileşiklerin kristal yapı sabitlerinin toz XRD verilerinden hesaplanması
Crystal structural constant of the M(3-aminopridine)2Ni(CN)4 [M = Cu(II) ve Zn(II)] hofmann type complexescalculation from their powder XRD data's.
  1. Tez No: 380400
  2. Yazar: ALİ RIZA ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hofmann tipi bileşikler, X-Işını, Toz kırınım tekniği, Analitik yöntem, İndisleme, Boyut analizi, MILLER.FOR, ITO13, TREOR90, Hofmann type compounds, X-Ray, Powder diffraction technique, Analytical methods, Indexing, Dimensional analysis, MILLER.FOR, ITO13, TREOR90
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Cu-3AP-Ni ve Zn-3AP-Ni bileşiklerinin toz XRD kırınım desenlerinden yararlanarak analitik metot ve esaplanmıştır. ITO13 ve TREOR90 bilgisayar programları verileri sonucunda her iki bileMILLER.FOR, ITO13, TREOR90 bilgisayar programları ile kristal sistemi ve birim hücre parametreleri belirlenerek kırınım deseninin indislenmesi yapıldı. Cu-3AP-Ni ve Zn-3AP-Ni için analitik hesaplama yöntemi sonucunda kristal sistemleri monoklinik olarak bulundu. Hücre parametreleri, Cu-3AP-Ni için a=7,9450 Å,b=29,3890 Å,c=4,3805 Å,β=91,6810° ve Zn-3AP-Ni için a=15,4440 Å,b=7,2460 Å,c=7,2530 Å,β=101,9800° olarak hşiğin kristal sistemleri monoklinik olarak bulundu. ITO13 programına göre Cu-3AP-Ni hücre parametreleri a=16,1830 Å,b=27,6350 Å,c=14,6050 Å,β=91,5620° , Zn-3AP-Ni hücre parametreleri a=15,6949 Å,b=7,2479 Å,c=7,2452 Å,β=102,3292 ° hesaplanmıştır. TREOR90 programına göre Cu-3AP-Ni hücre parametreleri a=13,611 Å,b=10,798 Å,c=7,632 Å,β=97,201°, Zn-3AP-Ni hücre parametreleri a=15,8073 Å,b=7,2408 Å,c=7,2399 Å,β=104,2610° şeklinde hesaplanmıştır. Hücre parametreleri ve indisleme işlemi kontrol edildiğinde Cu-3AP-Ni bileşiğinin analitik ve bilgisayar program verilerinin uyumu düşük, Zn-3AP-Ni bileşiğinin analitik ve bilgisayar program verilerinin uyumu yüksektir. Bu sonuçlar Cu-3AP-Ni bileşiğinin oluşumunda bazı safsızlıkların bulunabileceğini, Zn-3AP-Ni bileşiğinin ise yapısının çok daha homojen ve saf olduğunu gösterir. Parçacık boyutu analizi hesaplamasında Cu-3AP-Ni bileşiği için ortalama parçacık boyutu 45,8631 nm iken Zn-3AP-Ni bileşiği için parçacık boyutu 38,3929 nm bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the diffraction patterns of Cu-3AP-Ni and Zn-3AP-Ni compounds were indexed with using powder XRD diffraction pattern and crystal system and unit cell parameters with MILLER.FOR, ITO13, TREOR90 computer programmes and Cu-3AP-Ni and Zn-3AP-Ni crystal systems were found as monoclinic with the result of analytical calculation method. Cell parameters were calculated as a=7.9450 Å,b=29.3890 Å,c=4.3805 Å,β=91.6810° for Cu-3AP-Ni and as a=15.4440 Å,b=7.2460 Å,c=7.2530 Å,β=101.9800° for Zn-3AP-Ni. As a result of both ITO13 and TREOR90 computer programmes, crystal systems of both compounds were found to be monoclinic. According to ITO13 programme, cell parameters were calculated as a=16.1830 Å,b=27.6350 Å,c=14.6050 Å,β=91.5620° for Cu-3AP-Ni and as a=15.6949 Å,b=7.2479 Å,c=7.2452 Å,β=102.3292 ° for Zn-3AP-Ni. According to TREOR90 programmes, cell parameters were calculated as a=13.6110 Å,b=10.7980 Å,c=7.6320 Å,β=97.2010°for Cu-3AP-Ni and as a=15.8073 Å,b=7.2408 Å,c=7.2399 Å,β=104.2610° for Zn-3AP-Ni. Cell parameters and indexing process with controlling, alignment of analytic and computer programme data of Cu-3AP-Ni compound were low, alignment of analytic and computer programme of Zn-3AP-Ni were high. These results were indicated that the formation of Cu-3AP-Ni could be found some impurities and structure of Zn-3AP-Ni compound was much more homogeneous and pure. In the calculation of the particle size analysis, for Cu-3AP-Ni compounds the mean particle size was found about 45.8631 nm; for Zn-3AP-Ni compounds was found 38.3929 nm.