Asal sayıların şifreleme teorisindeki uygulamaları
Applications of prime numbers in cyrptology
- Tez No: 380489
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, şifreleme yöntemleri, asal sayılar, modüler aritmetik, eliptik eğriler, Cryptology, encryption methods, prime numbers, modular arithmetic, elliptic curves
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tezde kriptoloji bilimi, asal sayılar ve modüler aritmetikle iç içe olduğundan öncelikle asal sayılar ve özellikleri verilmiştir. Ardından kriptolojinin kullanım alanlarından olan güvenli iletişim, kimlik belirleme ve denetimi, sayısal imza, elektronik ticaret ve sertifika dağıtımı gibi uygulamaları verilmiştir. Ayrıca şifreleme yöntemlerinden DES, Trible DES, DSA, RSA, doğrusal şifreleme, kuvvet fonksiyonuyla şifreleme gibi yöntemler ele alınmıştır. Son olarak şifrelemede kullanılan eliptik eğriler ve özellikleri incelenmiştir. 2015, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis since the cryptology is related with the prime numbers and modular arithmetic, first of all prime numbers and their properties are given. Then, application areas of cryptography such as secure communication, identification and control, digital signature, electronic trading and distribution of certificates are given. In addition, encryption methods such as DES, Trible DES, DSA, RSA, linear encryption, encryption with the power functions are discussed. Finally, elliptic curves and their properties which are used for encryption are studied. 2015, 74 pages