Çelik-beton kompozit yapı elemanlarının eurocode 4 ve AISC yönetmeliklerine göre tasarımlarının karşılaştırılması
Comparison of design requirements according to eurocode 4 and AISC codes for composite steel-concrete structural elements
  1. Tez No: 380645
  2. Yazar: MEHMET ALİ ALPER YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Elemanların Tasarımı, Kompozit Kesit, Kompozit Kolon, Eurocode 4, AISC, Design of Composite Members, Composite Section, Composite Column, Eurocode 4, AISC
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüz yapı teknolojilerinde en sık rastlanan özellik, ideal farklı yapı malzemelerinin bir arada kullanılabilmesidir. Kompozit yapının en önemli özelliği beton ile çeliğin beraber kullanılmasıdır. Kompozit elemanlar sağladıkları yararlar bakımından özellikle çok katlı yapılarda kullanılmakta ve uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında ülkemizde yaygın olarak kullanılan betonarme yapılardan farklı olarak, kompozit yapı elemanlarının tasarımı ve hesap kuralları anlatılmıştır. Öncelikle kompozit yapı elemanlarının çalışma şekli, kullanım amaçları, betonarme ve çelik yapılara göre avantajları ve dezavantajları verilmiştir. Daha sonra kompozit döşeme, kompozit kiriş ve kompozit kolon yapı elemanlarının hesap yöntemleri ve boyutlandırma kuralları, EUROCODE4 (Eurocode 4: Design of composite steel and concrete structures) ve AISC (American Institute of Steel Construction) yönetmeliklerine göre detaylı olarak anlatılmıştır. Örnek olarak kompozit bir kolon, AISC ve Eurocode 4 yönetmeliklerine göre çözülmüş, verilen yükler için tahkikleri yapılmıştır. Ayrıca kompozit kolonlu ve çelik kolonlu olarak tasarlanan örnek bir yapı, AISC yönetmeliğine göre ETABS bilgisayar programı yardımıyla analiz edilmiş ve boyutlandırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bu iki yapı, kat deplasmanları, kullanılan eleman kesitleri ve maliyet bakımından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most common feature of contemporary building technology is that an ideal combination of different building materials can be used. The most important feature of the composite structure is the use of concrete and steel together. Composite elements are used and applied especially in multi-storey structures due to benefits they provided. In scope of this thesis, in contradistinction to widely used reinforced concrete structures in our country, design of composite construction members and accounting rules are explained. Primarily, working style and purposes of composite construction members are given and the advantages and disadvantages of this stuctures according to reinforced concrete and steel structures are specified. Then, the calculation principles and the sizing rules of composite flooring, composite beams and composite columns are detailed based on EUROCODE4 (Eurocode 4: Design of composite steel and concrete structures) and AISC (American Institute of Steel Construction) regulations. As a sample, a composite column section is designed according to AISC and Eurocode 4 and verifications are made for the given loads. Also a sample structure designed as a composite and steel coulumn structures is analyzed and sized based on AISC regulations via ETABS computer programme. According to obtained results, these two structures are compared in terms of floor displacements, sections of the elements used and cost.