Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışma tipi ve verilerine uygun risk değerlendirme yönteminin seçimi ve uygulamaları
The selection and applications of risk assessment method available to study type and data in the field of occupational health and safety for construction works
- Tez No: 380646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Değerlendirmesi, Yapı İşleri, L Tipi Matris Metodu, Risk Assessment, Construction Works, L Type Matrix Method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, yapı işlerinde yapılacak bir risk değerlendirmesi çalışması için mevzuat ve sahada uygulanabilirlik açısından hangi metotların uygun olacağının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle yapı işlerinde risk değerlendirmesi yapılmasına uygun olduğu düşünülen metotlar hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra bu metotların olumlu ve olumsuz yönleri karşılaştırılmış, her bir metot kullanılarak yapı işlerinde sık karşılaşılan tehlikeler için örnek uygulamalar yapılıp değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda yapı işleri için, kullanım kolaylığı ve sahaya uygulanabilirliği bakımından en ideal metot olduğu düşünülen L tipi Matris metoduyla örnek bir otel inşaatı projesi için tüm aşamaları içeren risk değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to analyze which methods could be applicable in a perspective of both legislation and field for a risk assessment in construction works. With this purpose, firstly, information has been given about methods appropriate for risk assessment in construction works. Secondly, positive and negative sides of these methods have been compared; sample applications using each method for common hazards in construction works have been done and evaluated. As a result of the evaluation for construction works, a risk assessment includes all stages for a sample hotel construction has been made through L Type Matrix method which is ideal with usefulness and applicability on field.