Kazuo Ishiguro'a problematics of authenticity and experience
Kazuo Ishiguro'da otantisite ve deneyim sorunsalı
  1. Tez No: 380752
  2. Yazar: ZEYNEP ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA JALE PARLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kazuo Ishiguro, Beni Asla Bırakma, Çocukluğumu Ararken, otantisite, deneyim, Kazuo Ishiguro, Never Let Me Go, When We Were Orphans, authentici ty, experience
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez Kazuo Ishiguro'nun iki romanı Beni Asla Bırakma ve Çocukluğumu Ararken'de otantisite ve deneyim meselelerinin ele alınış biçimini inceler. Her iki romanın protagonist anlatıcısı da çocukluklarından itibaren ayrımcılığa ve tâbiyete maruz kalırlar ve bu durum onlarda yoğun bir keder hissine yol açar. Bunun sonucunda iktidarın şiddetine karşı kendilerini koruma ve sağlıklı bağlılıklar geliştirme yetilerini kaybederler. Maruz kaldıkları tâbiyetin kendilerinde yarattığı olumsuz duygularla baş edebilmek adına farklı stratejiler geliştirseler de buna karşı hiçbir zaman tam anlamıyla bir direnç gösteremezler. Kendilerine tahakküm eden totaliter iktidar otantik bir deneyim ya da Benjamin'in kullandığı anlamıyla bir Erfahrung yaşamalarına engel olur. Hayatları boyunca otoritenin sıkı kontrolü altında yaşarlar. Ne Christopher ne de Kathy'nin hayatında özgürlük ve otantisiteye yer vardır. Özgün olduğunu düşündükleri ne varsa egemen iktidar tarafından inşa edilmiştir. Bununla birlikte bu karanlık resme rağmen her ikisi de arkadaşlık, sanat ve hatırlama yoluyla kendilerine belli bir özgürlük alanı açmayı başarırlar. Sonunda da hakikatin peşine düşme ve eksikleriyle yüzleşme cesaretini gösterirler. Bu tez bu yüzleşmenin her iki protagonist anlatıcıyı da hikayelerini yazmaya teşvik ettiğini ve anlatılarının geçmişleri hakkında kendilerine yeni bir bakış açısı kazandırdığını iddia etmektedir. Sık sık güvenilmezliklerini vurgulayarak kendi anlatıcı iktidarlarını sarsmaları zamanla makro iktidara da bir tehdit teşkil eder. İktidarı belli bir ölçüde altüst etmeleri, kendi tarihlerine farklı bir biçimde bakabilmeleri ve bu sayede hakikate yaklaşmaları özgün bir deneyimin kapılarını açar. En sonunda yazma edimi hayatlarında hüküm süren deneyimsizliğin yerini alır ve böylece kendisi bir deneyime dönüşür.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the ways in which Kazuo Ishiguro's two novels Never Let Me Go and When We Were Orphans deal with the issues of authenticity and experience. Both protagonist narrators suffer discrimination and subordination since their childhood and this gives rise to a feeling of agony in both of them. As a result they lack the ability to protect themselves against the violence of power and to develop healthy attachments. They use different strategies in order to overcome the negative feelings caused by the subordination they face; however they never truly manage to resist it. The totalitarian power they are exposed to prevents them from having an authentic experience or Erfahrung in its Benjaminian sense. They live under the strict control of the authority all through their lives. There is no room for freedom and authenticity for both Christopher and Kathy. What they believe to be authentic is constructed by the dominant power. Despite this gloomy picture however, they manage to open up a space for freedom through friendship, art and remembering. In the end they find the courage to search for the truth and face their lack. In this thesis I claim that this confrontation motivates them to write their stories. Their narratives lead them to regain a new perspective towards their past. They subvert their own power as narrators by constantly reminding the reader about their unreliability and it becomes a threat against the macro power as well. By subverting power to a certain extent, looking at their own history in a different light and therefore approaching the truth, they open up a space for an authentic experience. I argue that in the end writing compensates their inexperience in life and thus becomes an experience itself.