Vatandaşlık hakkı olarak siyasal katılım ve başörtülü milletvekili adaylığı
Political participation as a citizenship right and veiled deputy candidate
- Tez No: 380753
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AKTAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Türk milliyetçiliği ve kadın, Vatandaşlık, Başörtülü aday yoksa oy da yok”, Nationalism, Turkish nationalism and woman, Citizenship, If there is not a veiled candidate, there is also no vote”
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada bugüne kadar farklı açılardan ele alınan başörtüsü meselesinin siyasetle olan bağlantısı incelenecektir. Başörtü ve siyaset bağlantısı 2011 genel seçimlerinden önce bir grup kadın tarafından başlatılan“başörtülü aday yoksa oy da yok”kampanyası kapsamında incelenecektir. Bu incelemenin başlangıç noktasını da olarak ulus devlet yapısı ve milliyetçilik oluşturacaktır. Milliyetçilik kavramının tarihçesine değinilecek ve oradan hareketle milliyetçi söylemde kadın algısı ve Türk milliyetçiliğinin kadın vurgusu üzerinde durulacaktır. Türk milliyetçiliği ve kadın algısı üzerinden geniş çerçevesi çizilen çalışma da vatandaşlık hakkı olarak başörtülü milletvekilliğine de değinilecektir. Vatandaşlık kavramının tarihçesine değinilecek ve başörtülü milletvekili olmanın bir vatandaşlık hakkı olduğu noktasına varılacaktır. Başörtülü milletvekilliğinin ulusal ya da uluslar arası hiçbir kanunla yasaklanmadığı vurgulanacak ve bunun alt yapısının tamamen psikolojik bariyerler olduğu iddia edilecektir.“Başörtülü aday yoksa oy da yok”kampanyasının ülke gündeminde ne şekilde yer aldığı birçok gazeteci, siyasetçi, akademisyen, yazar tarafından söylenen sözlere yer verilerek açıklanacaktır.“Başörtülü aday yoksa oy da yok”kampanyasını hem destekleyenlerin hem karşı duranların sözlerine yer verilerek konunun yasal bir yönden ziyade kişisel bakış açılarına göre değerlendirildiği iddia edilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, veil issue which has been discussed in different approaches from now on will be examined in terms of politics. Veil and politic connection will be explained in a content with a“If there is no veiled candidate, there is also no vote”campaign which was started before 2011 general vote by a group of women. Initial point of that examination will be nation state construction and nationalism. History of the nationalism will be mentioned and after that women perception in nationalism and woman emphasize of Turkish nationalism will be stressed upon. In this study broad frame is Turkish nationalism and woman perception, veiled deputy also will be analyzed as a citizenship right. History of citizenship will be studied and it will be demonstrated that becoming a veiled deputy is a citizenship right. It will be emphasized that there is no prohibition for being a veiled deputy both in national and international law and it will be claimed that background of it is psychological barriers. It will be explained how“If there is not a veiled candidate, there is also no vote”campaign appear in journal of Turkey by referring the words of some journalist, politician, academician and author. Words of both who support“If there is not a veiled candidate, there is also no vote”campaign and who oppose to it will take place in this study and it will be claimed that it is not about laws but it is only about personal opinions.