Ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan sebepler
Reduces the punishment for reasons
- Tez No: 380779
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN SEVÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Haller, Hukuka Uygunluk Nedenleri, Kusurluluk ve Kusurluluğu Etkileyen Haller, Reduces the Punishment for Reasons, Remove the imperfection and the Reasons, Cause of Regulation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kanun koyucu 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanunu'nda, hukuka uygunluk sebepleri ile kusurluluğu kaldıran ve cezayı azaltan nedenleri 24 ila 34. maddeleri arasında birlikte ele almıştır. Ne var ki bu bölümdeki düzenleme kanunun doğru biçimde algılanmasını zorlaştırmaktadır. Hukuka uygunluk sebepleri ile kusurluluğu kaldıran ve cezayı azaltan nedenlerin bir başlık altında ele alınması nedeniyle sistematik açıdan hatalı davranılmıştır. 5237 sayılı TCK'daki bu düzenlemeye gerekçe olarak, Hükümet Tasarısının birinci kitap, ikinci kısım“Hukuka uygunluk nedenleri”başlıklı üçüncü bölümünde yer alan hükümlerin birçoğunun hukuki niteliğinin doktrinde tartışmalı olduğu ileri sürülmüş ve doktrindeki çeşitli görüşler açısından bağlayıcı olmamak için ilgili bölüm başlığının“Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler”olarak değiştirildiği ifade edilmiştir. Somut düzenlemede kanunun 24, 25, 26, 27. maddeleri hukuka uygunluk nedenlerini; 28, 31, 32, 33 ve 34. maddeleri kusurluluğu, yani suçun manevi unsurunu ortadan kaldıran halleri veya kusurluluğun cezai sorumluluğa etkisini azaltan nedenleri, 29. maddesi de kanuni hafifletici sebep olarak ceza sorumluluğunu azaltan sebebi, yani“haksız tahrik”müessesesini ve 30. maddede de ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan bir neden olarak“hata”halini düzenlemiştir. Bu çalışmada ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenler; Yargıtay kararları, Türk doktrini ve mukayeseli hukukta ileri sürülen görüşlerden faydalanmak suretiyle incelenecektir. Umarım bu çalışma uygulayıcılara faydalı olur.
Özet (Çeviri)
The legislator, reduces the punishment for reasons of conformity and remove the imperfection and the reasons that reduces the punishment 24 to 34. Among the articles taken together in the new No. 5237 Turkish Penal Code. This arrangement makes it difficult to understanding the law. This arrangement is incorrect in the terms of systematic. In the law the cause of this regulation is not to be connector in terms of various opinions. In our legistation law compliance reasons arranged in articles that 24, 25, 26 and 27. 28, 31, 32, 33 and 34. Articles includes items that remove the imperfection. In this thesis, the culpability and the grounds of elimination or mitigation of the culpability will be research edusing judgments of Republic of Turkey Supreme Court, the opinions of Turkish Doctrine and comparative law. I hope this work will be useful for the practitioners.