Hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Deferment of judgment
  1. Tez No: 380778
  2. Yazar: MUSTAFA CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN SEVÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Hukuki Nitelik, Sonuçlar, Kanun Yolları, Deferment of Judgment, Legal Gualifications, Results, Legal Remedies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, ceza mahkemeleri tarafından verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı incelenmiştir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, adli kovuşturma neticesinde sanık hakkında verilecek mahkûmiyet hükmünün açıklanmasının denetim süresinin sonuna kadar ertelenmesi anlamına gelmektedir. Bir kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirse ona mahkûm demek mümkün değildir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunun amacı suçluları cezalandırmak değildir, kurumun amacı suçluları topluma yararlı bir birey haline getirmektir. Hukuk sistemimize 2005 tarih ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile giren hükmün açıklanmasının geri bırakılması ceza mahkemeleri tarafından çok yaygın şekilde uygulanmaktadır. Uygulanmaya başladığı tarihten bu yana olumlu neticeler doğurmuş ve uygulama alanı genişletilmiştir. Ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılması konusundaki kanuni düzenlemeler yeterli değildir. Uygulamada birçok problemin olduğu dikkate alındığında kurumun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the deferment of judgment given by the criminal courts have been examined. The deferment of judgment institution can be clarified as the condemnation judgment over defendant as a result of legal prosecution till the end of official examination period. If there is a deferment of judgment case over a person, it is not possible to say a prisoner to him. The purpose of the deferment of judgment institution is not to punish the criminals, its purpose is make the criminals that a helpful person for the community. The deferment of judgment which entered our legal system with 2005 dated and 5271 numbered criminal procedure code is implemented widely by the criminal courts. Since then the deferment of judgment began to practiced it gave positive results and its application field has been extended recently. However, the legal regulations about the deferment of judgment is not enough. When one considers that there are many problems in practice the organization needs to be reorganized.