Kırmızı çamurun silanlama denemeleri ve ağır metal gideriminde kullanımı
Silanation trials of red mud and use in heavy metal removal
- Tez No: 380848
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ÇENGELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Ağır metal, Kendiliğinden toplanan tekli tabaka, Kırmızı çamur, Silanlama, Adsorption, Heavy metals, Red mud, Self Assembled Monolayer, Silanation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, kırmızı çamur yüzeyinin 3-Aminopropil-trietoksisilan (APTES) ve glutaraldehit (GA) ile modifikasyonuyla, adsorpsiyon yöntemiyle sudan ağır metal iyonlarını gideren yeni bir malzemenin hazırlanması amaçlanmıştır. Silanlama işlemi üç farklı yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Silanlanmış kırmızı çamurun karakterizasyonu FT-IR (Fourier Transform Kızılötesi Spektroskopisi), SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu ve EDX (Enerji Saçılımlı X-Işını Spektroskopisi) ile yapılmıştır. Adsorpsiyon çalışmalarında Cu(II) metali model iyon olarak seçilmiştir. Adsorban miktarı, temas süresi, çözelti pH'sı, sıcaklık ve metal iyonunun başlangıç konsantrasyonunun adsorpsiyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Adsorpsiyon verileri Langmuir ve Freundlich izoterm modelleri ile analiz edilmiştir. Buna ek olarak, termodimanik parametreler (ΔS0, ΔH0 ,ΔG0) ve Pseudo-birinci derece hız eşitliği ile Pseudo-ikinci derece hız eşitliklerinden adsorpsiyon hız sabitleri (k1, k2) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, production of a new metarial that removes the heavy metal ions from water by adsorption method was intended with modification of red mud surface with 3-aminopropyl-triethoxysilane (APTES) and glutaraldehyde (GA). Silanization process was carried out using three different techniques. Characterization of silanized red mud was performed with Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDX). In sorption studies Cu(II) ion was preferred as a model ion. The effects of adsorbent dosage, contact time, solution pH, temperature and initial metal ion concentration on the adsorption were investigated. The adsorption data was analyzed using the Langmuir and the Freundlich isotherm models. Additionally, thermodynamic parameters (ΔS0, ΔH0, ΔG0) and adsorption rate constants (k1, k2) from Pseudo-first-order kinetic model and Pseudo-second-order kinetic model were calculated.