Kolloidal yöntemle gadolinyum oksit (Gd2O3) nanoparçacıklarının sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis and characterization of gadolinium oxides (Gd2O3) nanoparticles by colloidal method
  1. Tez No: 380855
  2. Yazar: EMRE ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ SÖNMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gadolinyum oksit, Kolloidal Yöntem, Nanoparçacık ların Fiziksel Özellikleri, Metal Katkılama, Gadolinium oxide, Kolloidal Method, Physical Properties of Nanoparticles, Metal dopant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, ucuz ve uygulanabilirliği kolay olan kolloidal yöntem ile gadoliny um oksit (Gd 2 O 3 ) nanopartikülleri sentezlenmiş ve galyum (Ga), alüminyum (Al), demir (Fe), antimon (Sb) ve indiyum (In) gibi farklı metal iyonları katkılanarak fiziksel özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Saf Gd 2 O 3 ile katkılı Gd 2 O 3 nanoparçacıklar ının fiziksel özelliklerini incelemek için morfolojik, yapısal ve optik özellikleri incelenmiştir . Optiksel analiz sonucunda Ga ve Al katkılarıyla beraber filmlerin geçirgenliklerinde artış gözlemlenirken, Fe, Sb ve In katkılarıyla beraber geçirgenlikte dü şüş gözlemlenmektedir. XRD sonuçları incelendiğinde elde edilen tüm ince filmlerde (400) yöneliminde kübik yapıda Gd 2 O 3 nanoparçacıkların oluştuğu görülmüştür. Antimon katkısı ile bu pik şiddetinin arttması ve kristal yapının düzelmesi dikkat çekmiştir. AF M görüntüleri incelendiğinde ise saf Gd 2 O 3 nanoparçacık kaplı numuneler ile In ve Ga katkılı numunelerin tanelerin homojen olarak dağıldığı ve yüzeye tutunmaların iyi olduğu; Sb, Al ve Fe katkılanan numunelerde kümelenmelerin olduğu yüzeye tutunmaların iyi olmadığı görülmüştür. Alınan ölçümler değerlendirildiğinde filmlerin yapısal, morfolojik ve optiksel özelliklerinin katkı malzemesine göre değişiklikler gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, gadolinium oxide (Gd 2 O 3 ) nanopa rticles has been synthesized by using colloidal method having some benefits such as basic, cheap and easy applicable, and also the effects of doping different metal ions such as gallium (Ga), aluminium (Al), iron (Fe), antimony (Sb) and indium (In), has been investigated on its physical properties. To investigate the physical properties of pure and dopant Gd 2 O 3 nanoparticles, it has been investigated the structural, morphological and optical properties. As a result of optical analy sis , it has been shown that since transmittance of Gd 2 O 3 nanoparticles has increased with doping Ga and Al metal ions, transmittance has decreased with doping Fe, Sb and In metal ions. The X - ray diffraction results showed that all of samples were observed the form of cubic stru cture of the anatase phase crystal plane (400). Besides, it has been reported that both intensity of peak has increased and crystal structure has improved with doping Sb metal ion. Three - dimensional surface topography of these nanoparticles has been examin ed by atomic force microscopy (AFM). From these images, good adhesion onto substrate, a homogeneous distribution and existence of a granular structure on the surface have been noticed with doping Ga and In metal ions, on the contrary, poor adhesion onto s ubstrate, non - uniform distribution and existence of a granular structure on the surface have been noticed with doping Sb, Al and Fe metal ions. The variations of structural, morphological and optical properties were observed depending of the dopant metal ions