Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Bağlanma Stilleri ile Stresle Başa Çıkma Biçimleri, Kendilik Algıları ve Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Investigation of The Relationship Between Coping With Stress Types, Self-Perception And Loneliness Levels With The Attachment Styles Amongst The First Grade University Students
- Tez No: 381078
- Danışmanlar: PROF. HATİCE ODACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Stresle Başa Çıkma, Kendilik Algısı, Yalnızlık, Attachment Styles, Coping With Stress, Self-Perception, Loneliness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma farklı bağlanma stillerine sahip üniversite birinci sınıf öğrencilerinin stresle başa çıkma biçimlerini, kendilik algılarını ve yalnızlık düzeylerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada ayrıca öğrencilerin bağlanma stillerinin cinsiyet, algılanan gelir düzeyi, anne-baba eğitim durumu ve bakımını üstlenen kişiye göre farklılıkları araştırılmaktadır. Araştırma grubu 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde okuyan 943 birinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Stresle Başa Çıkma Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Tekniği, çoklu doğrusal regresyon analizi, bağımsız grup t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Stresle başa çıkma biçimleri sosyal destek arama, soruna yönelme ve sorunla uğraşmaktan kaçınma olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma sonuçları, bağlanma stillerinin her boyutunun sosyal destek aramayı; kayıtsız ve güvenli bağlanma stillerinin soruna yönelmeyi; korkulu bağlanma stilinin ise sorunla uğraşmaktan kaçınmayı anlamlı biçimde yordadığını göstermiştir. Ayrıca güvenli bağlanma stilinin kendilik algısını ve yalnızlık düzeyini de anlamlı biçimde yordadığı bulunmuştur. Bağlanma stillerinin cinsiyete, algılanan gelir düzeyine ve anne-baba eğitim durumlarına göre farklılık gösterdiği, bakımını üstlenen kişiye göre anlamlı bir farklılık göstermediği de bir diğer araştırma bulgusu olarak ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, kuramsal çerçevede yapılan çalışmalar bağlamında değerlendirilip tartışılmıştır. Araştırmacılara ve uygulamacılara daha sonra yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, investigation of coping with stress types, self-perception and loneliness levels amongst the first grade university students who have different attachment styles, is aimed. Students with different attachment styles are also analysed within the scopes of gender, perceived level of income, education level of parents and the person who takes care of the individual. The group of research is consisted of 943 first grade students who are studying at Karadeniz Technical University in the 2013-2014 academic years. Personal Identification Form, Social Comparisation Scale, Measure of Association Survey, Coping with Stress Scale and UCLA Loneliness Scale are used for data collection. Pearson product-moment correlation coefficient, multi-linear regression analysis, independent samples t-test and one-way analysis of variance are used for the data analysis. Coping with stress types are consisted of three under titles which are 'the search of social support', 'problem-focused coping' and 'problem-avoiding coping'. According to the study, all types of attachment styles, dismissing & secure attachment style and fearful attachment style significantly predict the search of social search, problem-focused coping and problem-avoided coping, respectively. As a result of the study it is also found that, the attachment styles are differed according to gender, perceived level of income and the education level of parents and are not significantly differed due to the person who takes care of the individual. The results are discussed and evaluated within the context of several researches conducted with the theoretic framework. Several suggestions are also given to the future researchers and implementers.