Ortaokul öğrencilerinin sanal zorbalık yaşantılarının ve öğretmenlerin sanal zorbalık algılarının incelenmesi
Examination of secondary school students' experiences and teachers' perceptions of cyberbullying
  1. Tez No: 381126
  2. Yazar: DERYA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal zorbalık, sanal mağdur/kurban, zorbalık, öğretmen algıları, ortaokul öğrencileri, Cyberbullying, virtualvictim/victims, bullying, perceptions of teachers, middle school students
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Araştırma, İzmir ili, Menemen İlçesi'ndeki 7 resmi ortaokulun 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında eğitim - öğretim gören 410'u kız, 372'si erkek olmak üzere toplam 782 öğrenci ile bu okullarda görevli 69'u kadın, 40'ı erkek olmak üzere toplam 109 öğretmen ile yürütülmüştür. İzmir ili Menemen İlçesinden elde edilen araştırmanın bulgularına göre; erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre sanal zorbalıkta bulunma, 8. sınıfların sanal zorba ve sanal zorbalığın kurbanı olma, yaşın artmasıyla sanal zorba ve sanal kurban olma, anne ve babaları lise mezunu olan öğrencilerin sanal zorbalık yapma, okur-yazar olmayan babaya sahip olan öğrencilerin sanal kurban olma, evinde bilgisayarı bulunan ve cep telefonu sahibi olan öğrencilerin sanal zorba ya da sanal kurban olma eğiliminde oldukları görülmüştür. Günde beş saat ve daha fazla internete giren öğrencilerin sanal zorba ve kurban olma eğilimleri ile sohbet, E-posta ve MSN, oyun, sosyal paylaşım siteleri ve bloklar için internete giren öğrencilerin sanal zorbalık uygulama eğilimlerinin araştırma ve ödev için internete bağlananlardan daha fazla olduğu görülmüştür. Orta sosyoekonomik çevrede yaşayan öğrencilerin düşük sosyoekonomik çevrede yaşayan öğrencilere kıyasla sanal zorbalık sıra ortalamalarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca sanal zorbalık ve sanal kurban olma arasındaki ilişkiye bakılmış ve sanal zorbalık arttıkça sanal mağduriyetin de arttığı görülmüştür. Son olarak öğretmenlerin sanal zorbalık algıları ile demografik değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
There search, the province of Izmir, in the district of Menemen of 7 official secondary school in the 5th, 6th, 7thand 8th of classis– 410 girls are being teached and 372's of boys, in total 782 students are studying. In these schools there are students and officers 69 females in total, 40 were conducted with a total of 109 teachers including male. According to the findings of there search, Izmir province the county Menemen; male students than female students were in cyberbullying, 8th class were being a victim of bullies and cyberbullying virtual, with the increase of the age virtual bully and a virtual victim of cyberbullying to parents of students who are graduated from high school, students with non-literate fathers are virtual victim, Students with computers at home and have mobile phone's were found to be bullies who tend to be virtual or virtual victims. Students who spend five hours or more a day on the internet are more virtual victims and bullies, whouse Chat, E-mail and MSN, games, social networking sites and blogs on the internet were found to be more cyberbullying. Students who live in middle class society economic environments compare to the low society environment students are applied to be more cyberbullying. Also it has been examined that the relationship between being a victim of cyberbullying and virtual and virtual cyberbullying victimization has increased. Finally, between the demographic variables and teachers perceptions of cyberbullying there was not a significant difference.