Bilgin Adalı'nın hikâye ve romanlarında yer alan eğitsel iletiler
The educational messages of Bilgin Adali's stories and novels
  1. Tez No: 381125
  2. Yazar: BERNA GÜLGÖNÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgin Adalı, children's stories and novels, children's literature, educative messages
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Çocuk içinde yaşadığı toplumun yarınıdır. Bir toplum ahlak ve kişilik gelişimini tamamlamış bireylerle var olmak istiyorsa yüzünü çocuklara dönmelidir. Çocuğa verilen değer, onun eğitimine gösterilen özen sayesinde sağlıklı, mutlu, millî ve evrensel değerlerle donanmış bireylerin oluşturduğu bir toplum şekillenecektir. Bu noktada ebeveynlere, akademisyenlere, öğretmenlere, çocuk edebiyatı alanında çalışma yapan herkese önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.Ülkemizde 21. yüzyılın başlarından itibaren edebiyatın yeni bir kolu olarak kabul görmeye başlayan çocuk edebiyatı, günümüzde çocuğun eğitiminde önemli bir görev üstlenmiştir. Çünkü çocuk edebiyatı çocukların zevklerine, duygu ve düşüncelerine, her türlü gelişim alanlarına katkı sağlamak için gerçekleştirilen bir edebiyattır. Çocuk edebiyatı ürünlerinin çocuğun eğitiminde etkili olabilmesi için, yazarının çocuğa yönelik eğitsel iletiler sunması gerekmektedir. Bu iletiler çocuğa hayata dair bilgiler sunarken aynı zamanda çocuğun yaşadığı dünyaya karşı duyarlı olmasını da sağlayacaktır. Bilgin Adalı, çocuklara yönelik eserler vermiş yazarlarımızdan bir tanesidir. Eserlerinde çocukları düşünmeye teşvik eden, onlara eleştirel bakış açısı kazandırmaya çalışan Adalı, eğitici olma kaygısıyla değil çocuklara eğlendirici ve nitelikli yazınsal yapıtlar sunma amacıyla eserler vermiştir. Adalı'nın eğitici yönü nasihatlerle değil, dolaylı aktarımlar yoluyla kendini göstermektedir. Yapılan çalışmada Bilgin Adalı'nın hikâye ve romanlarındaki eğitsel iletiler belirlenmiş, bu iletilerin aktarılmasına araçlık eden kişi, olay ve durumlar betimlenmiştir. İletiler, yönelik oldukları yaşantı alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Bilgin Adalı, çocuk edebiyatı, eğitsel iletiler, çocuk hikâye ve romanları.
Özet (Çeviri)
The children are the mirror of the society in which they live. If a society wants to exist with the individuals who completed their moral and individual development, it should turn to children. Thanks to values given to the children and their education; a healthy, happy society full of individuals who acquired national and universal values would take shape. At this very point important duties and responsibilities should be assumed by parents, academics, teachers and workers in the domain of children's literature. The children's literature which is seen as a new branch of the literature since the beginning of the 21st century has an important role in the education of the children. The children's literature is the kind of literature which is realized to contribute to feelings, thoughts and all the areas of the children's development. For the products of the Children's literature to be effective in the education of the children, the author should give educative messages. These messages provide not only information about life but at the same time make children sensitive to the world in which they live.Bilgin Adalı is one of the writers who wrote a lot of book for the children. Adalı, who tries to make the children think and adopt the critical thinking abilities, realized the works in order to present amusing and high-quality writing to the children. The educative aspect of Adalı's work is not giving directly an advice but rather doing this via indirect expression. Within the scope of this study, the educative messages in the stories and the novels written by Adalı are identified and the people, the events and the situations which help to communicate messages are described. The messages are classified according to the areas of life.