Aile işletmelerinin kurumsallaşmasında değişimin önemi ve kurumsallaşmanın işletme çalışanlarının motivasyonuna etkisi: Türkiye'deki 500 büyük işletme uygulaması
The importance of change in the institutionalization of business administration, the effects of institutionalization business employee motivation: Research of the biggest 500 companies in Turkey
- Tez No: 381159
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAİTTİN KAZIM KİRTİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, Kurumsallaşma, Değişim, Çalışan Motivasyonu, Family Businesses, Corporate Governance, Change, Employee Motivation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
İşletmeye sahiplik eden, aile bireylerinden oluşan topluluğun yönetiminde önderlik eden bireyin vefatı sonucu iktisadi sıkıntılara düşülmemesi gayesi ile kurulan yapıyı aile işletmesi olarak tanımlayabiliriz. İktisadi istikrarın sürekli kılınması, yönetici konumdaki bireyin vefatından sonra mevcut malların pay edilmesi sonucu dağılmasını önlemek aile işletmelerinin amacıdır. Dünyada ve ülkemizde şirketlerin önemli bir bölümü aile işletmesi karakteristiği taşır. Aile işletmeleri dünya ekonomisinde önemli bir büyüklüğe sahiptir. Aile işletmelerinin, ülke ekonomilerinin gelişmesi için önemli olduğu söylenebilir. Atfedilen öneme rağmen, aile işletmelerinin ömürleri kısadır. Aile işletmeleri yaşamları boyunca önemli avantaj ve dezavantajları bünyelerinde barındırabilir. Aile işletmelerinin devamlılığının sağlanması için değişimin sürekli kılınması önemli sayılabilmektedir. Düşünce, değer yargıları, tutum ve davranışlar ile bunları simgeler, rozet, bayrak, renk, ortak kullanım araçları, selamlama gibi, oluşan, işletmenin işlevini yapma şeklini anlatan bütüne kurumsallaşma adı verilir. Aile işletmelerinin devamlılığında kurumsallaşma önemli bir yere sahiptir. Kurumsallaşma sayesinde işletmeler sistematik bir yapıya kavuşabilmektedir. Kurumsallaşma işletme ömürlerini uzatabilir. Motivasyon, çalışanın işe ve işletmeye olan bağlılığını artırmaya yönelik çalışmaların bütünü olarak tanımlanabilir. Kurumsallaşma, işletme devamlılığına olduğu kadar çalışan motivasyonuna da olumlu etki yapabilmektedir. Aile İşletmelerinin Kurumsallaşmasında Değişimin Önemi, Kurumsallaşmanın İşletme Çalışanlarının Motivasyonuna Etkisi: Türkiye'deki 500 Büyük İşletme Uygulaması adlı çalışma ile; araştırma sonucu elde edilen bulgular, ilk bölümde literatür taraması sonucu ortaya konulan kavramlar ışığında değerlendirilmektedir. Yapılan değerlendirme ile bundan sonra yapılacak çalışmalara katkı sağlanması ve araştırmacıların faydalanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Enterprise ownershipthatwe can identify who led the management of the community of family members and was established with the aim of not less the result of economic hardship, family-run death of an individual structure. Maintaining the economic stability after the death of the individual in the position of manager may be another aim of the operation to prevent disintegration of the family to share the results of existing goods. An important part of the corporate world and in our country bears the characteristics of family business. Family businesses has a significant size in the world economy.The family business, said to be important for the development of the national economy.Despite the importance attributed to the family of the business of life may be shorter. Family businesses can incorporate important advantages and disadvantages in their lifetime. Maintaining the continuity of the family business to ensure that the change can be considered significant. Institutionalizing the continuity of the family business has an important place. Businesses can be gained through a systematic institutionalization. Institutionalization may extend their working lives. Motivation can be defined as the totality of efforts to increase its commitment to the employee's work and business.Institutionalization, business continuity as well as the employees are also motivated to make a positive impact. Family“The Importance of Change in the Institutionalization of Business Administration, The Effects of institutionalization Business Employee Motivation: Research of the Biggest 500 Companies in Turkey”has with this work; derived from research findings, concepts introduced in the first part of the result is evaluated in the light of literature. With the benefit of the evaluation is intended to contribute to the work to be done then and researchers.