Bağımsızlık sonrası dış politika bağlamında Gürcistan ve Gürcistan-Türkiye ilişkilerinin boyutları
Dimensions of Georgia and Georgia-Turkey relations in the context of foreign policy in after independence
  1. Tez No: 381169
  2. Yazar: NESLİHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARKHAD ALIMUKHAMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Gürcistan, Enerji, Kafkasya, İşbirliği, Turkey, Georgia, Energy, Caucasus Cooperation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bağımsızlık sonrası yönünü Batıya çeviren ve Rusya'ya uzak bir dış politika benimseyen Gürcistan ile Türkiye'nin siyasi, ekonomik, ticari ve sosyo-kültürel ilişkilerinin gelişimi, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada; Gürcistan'ın tarihçesi, coğrafi, demografik ve sosyal yapısı, iç ve dış politikası ile bağımsızlık sonrası yaşadığı sorunlar, literatür taraması ile akademik çerçevede aktarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesininher iki ülke açısından siyasal, ekonomik ve ticari kazanımları olduğu ve Türkiye açısından Gürcistan'ın Kafkasya'ya, Gürcistan açısından da Türkiye'nin Batı'ya açılan kapı olarak görülüp görülmediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ulaşılan bulgular doğrultusunda, Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin karşılıklı ekonomik ve ticari çıkarlar ve Gürcistan'ın Batı yanlısı politikaları doğrultusunda şekillenerek geliştiği sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye'nin Gürcistan ile ilişkilerinin gelişmesinde ise, doğu sınırlarının güvenliği ile Kafkasya ve Orta Asya'ya açılma politikasının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca her iki ülkenin de enerji bağlamında Hazar Havzası kaynaklı petrol ve doğalgaza olan ihtiyaçları, enerji projelerinde ortak hareket etmelerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bulgular değerlendirildiğinde, Gürcistan Türkiye'nin Kafkasya'ya, Türkiye ise Gürcistan'ın Avrupa'ya açılan kapısı oldukları, bu nedenle stratejik olarak her iki ülkenin de birbirleri açısından vazgeçilmez önem taşıdıkları ve bu bağlamda iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin artarak geliştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After independence and the direction of the West turned away from adopting a foreign policy with Russia, Georgia, Turkey's political, economic, development of commercial and socio-cultural relations, are the subject of this study. In this study; the history of Georgia, geographic, demographic and social structure, internal and external policy and the difficulties after independence, has been tried to frame the academic literature. In this study, the Turkey-Georgia political in terms of both countries, the development of relations, economic and trade gains that Turkey and Georgia in terms of the Caucasus, to the West in Turkey in terms of Georgia aimed to determine whether seen as the gateway. In line with the findings reached, the relations between Turkey and Georgia, bilateral economic and trade interests and shape in the direction of arrival to the conclusion that Georgia's pro-Western policies has been reached. In the development of Turkey's relations with Georgia, reached the safety of the eastern boundary of the Caucasus and Central Asia to the conclusion that the effective opening-up policy. In addition, both countries have made the need for oil and natural gas originating in the Caspian Basin energy context, the results of energy projects that affect the joint action has been reached. When all the facts are evaluated, Georgia, Turkey, the Caucasus, Turkey is that the gate of Georgia to Europe, so is strategic as agreed both countries have concluded that the advent of increased contacts and cooperation between the two countries in this regard and their importance is indispensable for each other.