Kısas-ı Kur'ân (172a-270b varaklar arası) (İnceleme-metin-dizin)
Tales of the Qur'an(172a-270b pages)(Review-text-indeks)
- Tez No: 381179
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BÜYÜKAKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Kuran Kıssaları, Kısas-ı Kur'Àn, Old Anatolian Turkish, Kısas-ı Kur'an, The Stories of Quran
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Eski Anadolu Türkçesi 12.- 13. yüzyıl teşekküle başlayan Batı Türkçesinin ilk evresini oluşturmaktadır. Bu dönem 13, 14 ve 15 yüzyılları kapsayan dönemdir. Eski Anadolu Türkçesiyle ilgili birçok çalışma yapılmış aynı zamanda yeni çalışmalar da yapılmaya devam edilmiştir. Her yeni çalışma dönemin kültür, dil ve kelime hazinesine katkı yapması bakımından önemlidir. Dönemin dil özelliklerinin ve söz varlığının tespit edilmesi için metin çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Kısas-ı Kur'an isimli EAT döneminde yazılmış bir metin incelenmiştir. Bu çalışma Giriş, İnceleme, Sonuç, Metin ve Dizin olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kısas-ı Kur'Àn'ın yazarı, konusu, dili, yazılış tarihi hakkında bilgi verildi. İnceleme bölümünde metnin dil bilgisi özellikleri tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde tezin değerlendirmesi yapılmıştır. Metin bölümünde Kısas-ı KurÀn'ın transkripsiyonu yapılmıştır. Dizin bölümünde ise metinde geçen kelimelerin hangi varak hangi satırda olduğu verilmiştir. Ayrıca bu kelimelerin anlamı da yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old Anatolian Turkish makes up the first phase of the western Turkish that started of from in 12th and 13th centuries. This term includes the 13th,14th and 15th centuries. There has been many studies about Old Anatolian Turkish and new studies have also continued to be made. Every new study is important in terms of the fact that it contributest to the term's culture, language and vocabulary. Textual studies carry great importance in order to determine the language features and verbal wealth of the term. In this study, the text“Kısas-ı Kur'an”. Wiritten during theerm, Old Anatolian Turkish term, is anlyzed. This study consists of five chapters; ıntroduction, Analysis, Conclusion, Text and Index. In the ıntroduction, information was given about the author, the subject, the language and the date the textwas written. Grammer features of the text were determined in the Analysis and the Conclusion, the texst is evaluated. In the Text, chapter Kısas-ı Kur'an (the Stories of Quran) is transcribed. In the Index, the page line numbers of the words in the text are given. Also the meaning of these words are written.