Çizgi dizilerin beşinci ve altıncı sınıf öğrencilerinin söz varlığına katkısı
Contribution of cartoons to vocabulary knowledge of fifth and sixth grade students
  1. Tez No: 381236
  2. Yazar: HAMİYET BURSALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA TOPÇUOĞLU ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi dizi/film, dinleme/izleme becerisi, söz varlığı, Cartoons, listening/watching abilities, vocabulary
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmada çizgi dizilerdeki söz varlığı hakkında bilgi verilerek çizgi dizilerden öğrencilerin söz varlığını zenginleştirmede nasıl yararlanılabileceğini tartışmak, konu hakkında önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çizgi dizilerdeki söz varlığı ögeleri, çocukların söz varlığına katkı yapacağı düşünülen çizgi dizilerin nitelikleri, söz varlığını geliştirmede çizgi dizilerden yararlanmada dikkat edilmesi gereken hususlar irdelenmiştir. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın evreni çizgi dizilerden, çalışma grubunu ise 2012-2013 yılında Türkiye televizyonlarında şifresiz yayın yapmakta olan tematik çocuk kanallarındaki beş çizgi dizinin, ilk beş bölümünden meydana gelmektedir. Çalışma grubunu oluşturan çizgi dizilerin belirlenmesinde yarı yapılandırılmış görüşme formu verileri esas alınmıştır. Söz varlığı ve çizgi diziler hakkında derinlemesine bilgi toplamak için belgesel tarama yönteminden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde doküman incelemesi yöntemleri içerisinden, veri analizine ait içerik ve frekans analizleri kullanılmıştır. İçerik analizi için söz varlığı ana tema, yabancı kelimeler, terimler, argo, deyimler, atasözleri, ikilemeler, kalıplaşmış sözler, kalıp (ilişki) sözler, çeviri sözler ise alt temalar olarak belirlenmiştir. Temaların belirlenmesinde alan yazındaki benzer çalışmalar esas alınmıştır. Temalara ilişkin veriler, çizgi dizilerin bölümlerine göre frekans değeri olarak ifade edilmiştir. Sonra, temalara ait veriler tablolar halinde düzenlenmiştir. Sonuç olarak araştırma evrenini temsil ettiği düşünülen çizgi dizilerin, beşinci ve altıncı sınıf öğrencilerinin söz varlığına katkısının genel manada olumlu olduğu görülmüştür. Araştırmanın, gelecekteki araştırmalara ve konuyla ilgilenenlere ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research aims discuss and give suggestions on how cartoons can be used in enriching the students' vocabulary knowledge by giving information on vocabulary in cartoons.In accordance with this purpose; elements of vocabulary in cartoons, qualities of the cartoons that are thought to contribute to children's vocabulary, matters to be careful about while benefiting from cartoons in improving vocabulary knowledge will be dealt. Subject of the research, which uses scanning model, constitutes cartoons while its study group is first five episodes of five cartoons which aired in the thematic, clean, children channels in Turkey, between the years of 2012-2013. While deciding the cartoons constituting the study group data, semi-structured interview forms were the base. During the analysis of data, among the document analysis techniques content analysis and frequency analysis techniques were used. For content analysis, vocabulary is the main theme, and foreign words, terms, argot, phrases, proverbs, reduplications, chunks, translation words are sub- themes.Similar researches in the field are based on while deciding the themes. Data regarding the themes are expressed as frequency assets according to the episodes of the cartoons. Then data about themes are arranged into charts. As a result, it is revealed that contribution of cartoons, which are thought to be the subjects of the research, is generally positive for fifth and sixth grade students' vocabulary. It is believed that this research will show the way for future researches.