Kant ve Rousseau'nun insan doğası ve eğitim anlayışları
Kant and Rousseau'sunderstanding of human nature and education
  1. Tez No: 381237
  2. Yazar: MEHMET KOLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAL BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, İnsan Doğası, Kant, Rousseau, Education, Human Nature, Kant, Rousseau
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, 18 yüzyıl Aydınlanma filozofu olmalarına rağmen çağımızın sorunlarına ışık tutan, düşünce tarihinde önemli etkiler bırakmış ve halen bunu devam ettiren iki büyük düşünür Rousseau ve Kant'ın felsefelerinde insan doğası ve eğitim arasındaki ilişkileri ortaya koymayı, yeri geldikçe de karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırma, literatür incelemeye dayalı basılı, yazılı kaynaklardan yararlanarak gerçekleştirilmiştir. Kant ile özgürlük hakkındaki aykırı görüşleriyle birçok çevrede tepkiyle karşılanan Rousseau'nun en önemli ortak noktası, her iki düşünürün ilk olarak insanın doğuştan saf, temiz ve iyi olduğunu öne sürmeleridir. Fakat toplum ve siyaset hakkındaki görüşlerinin farklılığı gerek etik alanda gerekse eğitim alanında farklı sonuçlara ulaşmalarına neden olmuştur. Bu bağlamda Rousseau, insanın doğal gelişimine, doğaya ve doğallığa uygun olarak şekillenen bir eğitim verilmesi gerektiğini savunurken Kant, aklı kendisine inceleme konusu yaparak ideal bir eğitimi, insanın arzu ve eğilimlerine göre değil, aklın ilkelerine diğer bir ifadeyle ahlak yasasına uygun bir şekilde yetiştirilmesinde görür. Dolayısıyla Kant, gerçek eğitimi, insan doğasını disiplineetmek suretiyle onu kültürleme, medenileştirme ve ahlâkileştirme süreci olarak değerlendirmesiyle Rousseau'dan ayrılır.
Özet (Çeviri)
Kant andRousseau'sunderstanding of humannatureandEducation Thisstudyaimsto set forthandcompare –whennecessary-therelationsbetweenhumannatureandeducation in thelight of thephliosophies of twogreatphilosphers, Rousseuand Kant whohaveleftimportanteffects in thehistory of philosophyandshedlighttoeventoday'sproblemsdespitebeingthephilosophers of Age of Enlightenment in the 18th century. Theresearch, in this sense, is performed as a literaturereviewbased on thetheprintedresources.Themostimportantcommonpointbetween Kant andRousseu, who has beencriticised in manyenvironmetregarding his ideaasaboutfreedom, is thatbothphilosophersclaimhumannatureto be pure, cleanandgood. However, thedifferences of ideasaboutsocietyandpoliticshaveledtodifferentresultsboth in ethicalandeducationalfields. Withinthisconcept , whileRouuseusupports an educationwhich is compatibletohumansnaturaldevelopment, natureandnaturality, Kant, makingthereason a researchsubject, seesthe ideal education not byhuman'snaturaldesiresandtendencies but bymindandethicrules. Therefore, Kant is distinguishedfromRouuseaubydefiningthe ideal education as takinghumannatureunderdisciplinebydomestication, civilizationandethics.