Mikroöğretim ders imecesi modeli ile sınıf öğretmeni adaylarının kesir öğretim bilgilerinin geliştirilmesine yönelik bir uygulama
A microteaching lesson study practice to improve pre-service teachers' knowledge of teaching fractions
  1. Tez No: 381235
  2. Yazar: SERAP AKBABA DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DOGAN TEMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kesirler, matematik öğretim bilgisi, mikroöğretim ders imecesi, öğretmen eğitimi, Fractions, microteaching lesson study, knowledge of mathematics teaching, teacher training
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Öğretmen adaylarının alan ve alan öğretim yeterliliklerini geliştirme; teori ile pratik arasındaki boşluğu doldurma çabası bakımından öğretmen yetiştirmenin kritik konularından biridir. Teori ve pratik arasındaki boşluğu doldurmaya yönelik profesyonel gelişim modellerinden biri ders İmecesi olup; mikroöğretim ders İmecesi (MDİ) da öğretmen yetiştirmede kullanılan ders İmecesinın bir çeşitlemesidir. Bu araştırmada sınıf öğretmeni adaylarının kesir öğretim bilgilerinin geliştirilmesine yönelik bir MDİ uygulaması tasarlanmış olup, MDİ süreci boyunca sınıf içi uygulamalardan ve süreçten elde edilen veriler MDİ ve kesir öğretim bilgisi bağlamında rapor edilmiştir. Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar bir eylem araştırması planı çerçevesinde; öğretmen adaylarının kesir öğretim bilgileri hakkında bilgi verebilecek soruların uygulanıp veri toplanması; elde edilen verilerden yola çıkarak bir MDİ uygulaması yapılması şeklindedir. MDİ uygulaması, Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında yedi sınıf öğretmeni adayı ile sekiz haftalık bir sürede yürütülmüştür. Çalışmanın veri toplama araçlarını; Kesir Öğretim Bilgisi Soruları, Kesir Öğretim Bilgisi Gözlem Formu, Kesirler Kişisel Değerlendirme Formu, MDİ Geri Bildirim Formu, Öğretmen Adayı Günlükleri ve Ders Planları oluşturmaktadır. Bulgular öğretmen adaylarının kesir ve kesir öğretim bilgilerinin geliştiğini gösterir niteliktedir. Sonuç olarak MDİ uygulamasının öğretmen yetiştirmede birbiriyle kolay iletişim kurabilen öğretmen adayları ile doğru zamanda, iyi planlanmış bir süreçte gerçekleşmesi durumunda alan ve öğretim bilgisini geliştirmede bir araç olarak kullanılabileceği söylenebilir. Çalışmanın sonuçlarından yola çıkılarak MDİ uygulaması ve ileride yapılacak araştırmalarla ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In terms of filling the gap between theory and practice, one of the critical subjects in teacher training is improving pre-service teachers' field proficiency and field teaching proficiency. One of the professional improvement modeDİ for this purpose is lesson study. Microteaching lesson study is one of the lesson studies used in teacher training. In this research, a microteaching lesson study application is designed to improve elementary pre-service teachers' knowledge of teaching fractions. In-class applications throughout the microteaching lesson study process and the data acquired during this process are reported within the context of microteaching lesson study and knowledge of teaching fractions. The research is composed of two parts. In the first part, the data are acquired through applying the questions to get information about pre-service teachers' knowledge of teaching fractions within the frame of action research plan and in the second part, a microteaching lesson study application is conducted via those data. The microteaching lesson study application is conducted on seven elementary pre-service teachers for eight weeks within the context of the course of“Teaching Practice”. The data gathering too lesson study are Questions for Knowledge of Teaching Fractions, Observation Form for Knowledge of Teaching Fractions, Personal Assessment Form for Fractions, Microteaching lesson study Feedback Form, Pre-service Teachers' Diaries and Lesson Plans. Findings show that pre-service teachers' knowledge of fractions and teaching fractions has improved. Accordingly, it can be said that when a microteaching lesson study application is conducted in teacher training at the right time and in a well-planned process on pre-service teachers who can communicate with one another easily, it can be a useful tool to improve their knowledge of field and teaching. As a result of the study, suggestions are put forward for microteaching lesson study application and further studies.