Ticari kredilendirmede firmaların finansal sağlamlığının değerlendirilmesi üzerine bir uygulama
An application on the evaluation of the financial solidity of firms in commercial lending
  1. Tez No: 715669
  2. Yazar: GAMZE ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZEN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal analiz, Aktarma-arındırma, Rasyo analizi, Altman Z skoru, MFA endeks skoru, Financial Analysis, Transfer-Purification, Ratio analysis, Altman Z score, MFA index score
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İşletmelerin finansal performansının belirlenmesinde finansal analiz teknikleri kullanılmaktadır. Bu analiz teknikleri, yatırımcıların işletmeye yapacakları yatırımlarda, firma ortaklarının işletmeye ait ileriye dönük alacakları önemli kararlarda ve kredi veren kuruluşların kredi tahsisi yapacağı işletmelerdeki finansal durum tespitinin yapılmasında kullanılmaktadır. Finansal analiz sonucu elde edilen veriler sayesinde işletmeler hakkında birçok bilgiye ulaşılabilmektedir. Finansal analiz yöntemlerinden yaygın olarak kullanılan oran analizi; firmanın varlık kullanımını, borç ödeme gücünü, finansal yapısındaki riskleri ve kârlılığı gibi konularda karar vericilere ihtiyaç duydukları verileri sağlamaktadır. Bu sayısal veriler ile hem işletmenin yıllar itibariyle mevcut durumunu hem de ileriki dönemler hakkında bir ön bilgi edinilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bu durum işletmenin sektördeki diğer rakipleri ile kendi durumunu kıyaslama şansı vermekte olup işletmenin adeta bir röntgenini çekmemize olanak sağlamaktadır. Sağlıklı bir analiz için öncelikle finansal tablolardaki verilerin doğru, eksiksiz, gerçeği yansıtan, hata ve hile içermeyen, güvenilir olması gerekmektedir. Aksi takdirde doğru bir karar mekanizmasını oluşturabilmenin imkânı bulunmamaktadır. Bu açıdan finansal tabloların gerçeğe uygun hale getirilmesi için aktarma-arındırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Çalışmada, bir ticari işletmenin finansal tablolarında yapılabilecek aktarmaarındırma işlemleri gerçekleştirilerek oran analizi tekniğiyle finansal durumu değerlendirilmiştir. Elde edilen oran analiz verilerinin aktarma-arındırma öncesi ve sonrası incelenerek etkisi yorumlanmıştır. Ayrıca işletme sağlamlığını ve başarısızlığını tahmin etme yöntemlerinden olan Altman Z skoru ve MFA endeks skorları hesaplanmıştır. Aktarma-arındırma işlemleri öncesi/sonrası karşılaştırıldığında likidite, kârlılık ve finansal yapı oranlarındaki değişimlerin dikkat çekici düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Yine çalışma sonuçlarına göre yapılan aktarma- arındırma işlemlerinin Altman Z skor ve MFA endeks skor sonuçlarında etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Financial analysis techniques are used to determine the financial performance of businesses. These analysis techniques are used in the investments to be made by the investors, in the important decisions to be taken by the company partners regarding the business, and in the determination of the financial situation in the businesses to which the lending institutions will allocate credit. Thanks to the data obtained as a result of financial analysis, a lot of information about businesses can be reached. Ratio analysis, which is widely used among financial analysis methods; it provides required data as asset use of firms, solvency, risks in its financial structure and profitability to decision makers. With these numerical data, it is provided to obtain both the current status of the enterprise over the years and preliminary information about the future periods. In addition, this situation gives the opportunity to compare the company's own situation with other competitors in the sector and allows us to take an X-ray of the business. For a healthy analysis, first of all, the data in the financial statements must be accurate, complete, reflecting the truth, free of errors and fraud, and reliable. Otherwise, it is not possible to establish a correct decision mechanism. In this respect, it is necessary to carry out transfer-purification transactions in order to make the financial statements realistic. In the study, the financial situation of a commercial enterprise was evaluated by the ratio analysis technique by performing the transfer-purification transactions that can be made in the financial statements. The effect of the obtained ratio analysis data was interpreted by examining before and after the transfer and purification. In addition, Altman Z score and MFA index scores, which are methods of predicting business solidity and failure, were calculated. When transfer-purification transactions are compared, it has been determined that the changes in the liquidity, profitability and financial structure ratios are remarkable. Again, according to the results of the study, it shown that the transfer-purification transactions were effective in Altman Z score and MFA index score results.