Ortaöğretim yöneticilerinin çatışma yönetimi stilleri(Trabzon örneği)
Conflict management styles of secondary school administrators (Trabzon sample)
- Tez No: 381273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim kurumu, yönetici, çatışma yönetimi, Secondary school, administrator, conflict management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumu yöneticilerinin çatışma yönetme stillerine ilişkin algıları ile bu algılarla bazı değişkenler arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırma“cinsiyet, yaş, kıdem, seminer, personel sayısı, görev türü, okul türü”değişkenleri ve“tümleştirme, uzlaşma, ödün verme, kaçınma, hükmetme”yöntemleri çerçevesinde yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı: *Ortaöğretim kurumu yöneticilerinin çatışma yönetme stillerine ilişkin algılarını ortaya çıkarmak, *Yöneticilerin çatışma yönetme stillerine ilişkin algılarının cinsiyet, yaş, kıdem, seminer, personel sayısı, görev türü ve okul türü değişkenlerinden etkilenip etkilenmediğini ortaya çıkarmaktır. Araştırma evreni, Trabzon merkez ve ilçelerindeki devlet ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan 94 müdür ve 251 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 345 yöneticiden oluşmaktadır. Çalışmada 110 yönetici anketi değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada Rahim (1983) tarafından geliştirilmiş, Gümüşeli (1994) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan ve 28 sorudan oluşan“Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Veriler; aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve LSD testi gibi teknikler kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1.Ortaöğretim yöneticileri çatışmaları yönetirken en fazla“tümleştirme”yöntemine daha sonra sırasıyla“uzlaşma”,“ödün verme”,“kaçınma”en az ise“hükmetme”yöntemine başvurmaktadırlar. 2.Ortaöğretim yöneticilerinin cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenlerine göre çatışma yönetimi stillerinde anlamlı fark ortaya çıkmışken; seminer alma durumu, personel sayısı, görev türü ve okul türü değişkenlerinde anlamlı fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the perceptions of secondary school administrators about conflict resolution styles and the relationship between these perceptions and some variables. The study has been carried out within the framework of variables such as gender, age, length of service, whether the administrators have attended any seminars on the subject, the number of personnel, type of the position and school and the methods of integration, reconciliation, compromising, avoidance and dominance. The aim of the study is: * to identify the perceptions of secondary school administrators about conflict resolution styles * to determine whether the perceptions of secondary school administrators about conflict resolution styles are influenced by variables like gender, age, length of service, whether the administrators have attended any seminars on the subject, the number of personnel, type of the position and the school. The target population of the study consists of 345 administrators (94 school principles and 251 deputy principals) working at secondary public schools in Trabzon. 110 questionnaires administered to school administrators have been evaluated. Rahim Organizational Conflict Inventory, which consists of 28 questions and was developed by Rahim (1983) and adapted to Turkish by Gümüşeli (1994) has been used in the study. SPSS analysis software has been used to analyze the data obtained. The data has been analyzed and interpreted using techniques such as arithmetic mean, standard deviation, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and LSD test. The findings of the study yield the following results: 1. The methods that secondary school administrators use most frequently is“integration”and then reconciliation, appeasement and avoidance by order of frequency and the method used least is domination. 2. There are statistically significant differences in gender, age, length of service variables whereas there are no statistically significant differences in variables like whether the administrators have attended any seminars on the subject, the number of personnel, type of the position and the school.