Bankalarda kartlı ödeme sistemleri ve muhasebesi
Card payment systems of the banks and accounting
  1. Tez No: 381272
  2. Yazar: MESUT AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka kartı, kredi kartı, Debit Cards, Credit Cards
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Mevcut ödeme sistemlerinin ihtiyaçlara tam olarak karşılık verememesi sonucu ilk defa 19. yüzyılın sonlarında A.B.D.' de yeni bir ödeme aracı olarak karşımıza çıkan kredi kartları günümüzde iktisadi hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuş, gelişmiş ülkelerde banka ve kredi kartlarıyla yapılan harcamaların GSMH deki payı %50' leri geçmiş bulunmaktadır. Banka ve kredi kartlarının, tüketici olarak bizlere sağladığı sınırsız faydalar vardır. Para taşıma riskini almadan dünyanın her yerine seyahat edebilir ve döviz taşıma sınırlarına takılmadan kredi kartı limitimiz ya da bankadaki hesabımız kadar tutarı rahatlıkla harcayabiliriz. Kredi kartıyla yaptığımız harcama tutarını hesap kesim tarihinde de ödeyerek fon maliyeti olmadan ödememizi yaklaşık 30 gün öteleyebiliriz. Bunların yanı sıra saygınlık, diğer ödeme yöntemlerine göre kullanım kolaylığı, taksitlendirme, taksit öteleme, hediye puan, indirim, sigorta ve diğer asistanlık hizmetleri gibi diğer avantajları da yanında sunulmaktadır. Banka ve kredi kartı kullanımının, tüketiciye sağlamış olduğu faydalar yanında, ülke ekonomisine, özellikle de makro kalemler açısından, istihdamın artırılması, enflasyonun düşürülmesi ve kayıt dışılığın önüne geçilerek vergi kayıp ve kaçağını azaltması, buna bağlı olarak vergi gelirlerini artırması faydaları sıralanabilir. Bu bağlamda gerek kayıt dışı ekonomiyi engellemesi nedeniyle ülkenin ekonomik yönetiminin desteğini alması, gerekse de sağladığı yüksek getiri nedeniyle bankalar ve finans kuruluşları tarafından kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla, kredi kartlarının yaşamın her alanında daha fazla kullanılacağını ve gelişmenin aynı hızla devam edeceği açık bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
At the end of the 19th century credit cards have been emerged as a new payment model since the payment systems of the period could not meet the needs of the sector. Credit cards have become an inevitable part of today's economic life and within the developed countries the share of the expenses via credit cards has just surpassed 50% of their gross national product. There are numerous advantages of debit cards and credit cards for the customers. By using debit and credit cards; the customer may travel anywhere all around the world and may spend up to his credit card limit or the account balance comfortably, without bearing the risk of carrying money and converting his money to another currency. The customer may postpone his payments up to 30 days without standing any funding cost by paying the credit card debt at the due date. In addition to the advantages of debit and credit cards listed above, they are beneficial for macroeconomic structure of the states, helpful in increasing employment rate, decreasing inflation rate and reducing the black marketing by preventing tax loss and in a correlated manner they enhance the tax revenues of the states. In this context, it is certain that debit and credit cards market will develop and penetrate into the every aspect of daily life, since they avoid the shadow economy they get support from government and they produce high profit for the banks and for the other financial institutions.