Ortaöğretim okullarında informel ilişkiler ile okul müdürlerinin liderlik stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between informal relations at secondary schools and leadership styles of secondary schools pricipals
  1. Tez No: 381308
  2. Yazar: AHMET SAYLIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ MEMDUHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ĠletiĢim, formel örgüt, informel iliĢki, liderlik, dönüĢümcü liderlik, iĢlemci liderlik, Communication, formal organization, informal relationship, leadership, transformational leadership, transactional leadership
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
formel örgütler olan okullar, yapı ve işleyiş bakımından informel iletişim ve ilişkilerin yoğun olarak yaşandığı örgütlerin başında gelir. dolayısıyla okul müdürleri daha çok informel ilişkilerin yaşandığı bir ortam içinde çalışmak durumunda kalmaktadır. bundan dolayı okul yöneticileri; bu informel ilişkiler ağının okullar açısından ne denli önemli olduğu bilinciyle yönetsel karar ve eylemlerinde bu tür doğal ilişkileri göz önünde bulundurarak hareket etmelidirler. bu bağlamda okul yöneticilerinin, okullardaki formel iletişim ile informel ilişkiler dengesinin kurulmasına ve bu ilişkilerin sağlıklı bir zemine oturyulmasına liderlik etmeleri büyük önem taşır.Bu araştırmada, okullardaki informel ilişkileri ölçmek için Memduhoğlu ve Saylık (2012) tarafından geliştirilen İnformel İlişkiler Ölçeği (İNİLÖ), okul müdürlerinin liderlik stillerini belirlemek için ise Bass ve Avolio tarafından geliştirilen ?Çok Faktörlü Liderlik Anketi - Değerlendirme Formu (5x Kısa) Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada şu bulgulara ulaşılmıştır:Katılımcıların görüşlerine göre, okullarda informel ilişkiler ve etkileşim orta düzeydedir. Başka bir ifadeyle okul çalışanları, kurum içinde ve kurum dışında birbirleriyle sınırlı düzeyde informel ilişki ve iletişim kurmaktadırlar. Okul müdürleri, dönüşümcü liderlik davranışlarını, işlemci (etkileşimci) liderlik davranışlarına göre daha yüksek bir düzeyde sergilemektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between informal relations level at secondary schools and leadership styles of that school administrators according to opinions of teachers who work in secondary education.In this study, ?The Scale of Informal Relationship (SIR/İNİLÖ)?, which was developed by Memduhoğlu and Saylık (2012), was used in order to assess the informal realtionship at schools and also ?Multi-factor Leadership Questionnaire-Assessment Form (5x short)? was used to determine school administrators? leadership styles.In the study, according to the teachers? opinions, it has been concluded that the school administrators shows transformational leadership behaviours at a higher level with respect to transactional (interactionist) leadership behaviours.