Türk romanında feminizm (Kadın romancılar, 1960–80)
Feminism in Turkish novel (Female novelists, 1960-80)
  1. Tez No: 381307
  2. Yazar: MEHMET BAKIR ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA BAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Kadın Yazarlar, Feminizim, Ataerkil Toplum, Toplumsal Cinsiyet, Turkish Literature, Women Novelists, Feminism, Patriarchal Society, Social Gender
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 470
Özet
Feminizm, Fransız Devrimiyle beraber adından söz ettirmiş bir fikir akımıdır. Feminist hareketler, insan faktörünü odağa aldığından çıkar gruplarıyla çatışmaları kaçınılmaz bir durum olmuştur. Kadınlar üzerinden egemenlik alanlarını genişletmek isteyen eril yapılar, kadın hareketlerini kendileri için bir tehdit unsuru olarak görmüşlerdir. Dünya ölçeğinde, karşılaştıkları farklı sorunlar karşısında kendilerini güncelleyebilen kadın hareketleri, sürekli olarak bir sonraki adımlarını hesaplamışlardır. Bu temkinli duruş, kadın hareketlerini örgütlü yapılara dönüştüren önemli bir faktördür. Kadın kimliğinin, toplumsal yaşamın her aşamasında görünürlüğünü ve erkeklerle eşitliğini sağlamaya çalışan feminizm, 'kadınlık tecrübelerinin' de bileşkesi konumundadır. Türk kadın yazarların romanlarında, feminizmin önemli bir izlek olduğu görülür. Kadınlık tecrübelerini bünyesinde toplamaya ve kadın okuru belli bir kadınlık bilincine taşımaya çalışan 1960–80 dönemi yazarları, kadınlıkla ilgili her konuyu romanlarının konusu yapmaya çalışmışlardır. Kimi yazarların, kadın haklarının sağlanması konusunda radikal bir tutum içinde oldukları görülür. Bu radikal yaklaşımlar; kadın haklarının toplumda ses getirmesine, tartışılmasına zemin hazırlamıştır. Bu da yazarların, her zaman toplumun bir adım önünde olduğunu göstermektedir. Eserleriyle kadınların önünü açmaya çalışan yazarlar, toplumun demokratikleşmesinin de itici gücü olarak karşımıza çıkarlar.
Özet (Çeviri)
Feminism is a movement that goes together with French Revolution. Because of being based the human factor, conflicts against interest groups have been inevitable. The masculine groups who want to expand their domination over women have assumed these women's movements as a threat. Throughout the world, women's movements could both update themselves against different problems and continuously figure out their next steps. This cautious stance is an important factor that converts women's movements into organized structures. Feminism which tries to provide the visibility and equality of female identity in every field of social life is also a synthesis of female experience. In the novels of Turkish women novelists, feminism is an important plot. The novelists who attempted to combine women's experience and convey women readers to a definite female consciousness during 1960-80 dealt with every female issue in their novels. Some novelists are known to have a radical attitude about the subject of providing women rights. These radical attitudes the way for capturing the headlines and starting the arguments about women rights. This attitude shows that novelists are always a cut above the society. The novelists who attempt to lead up women are also an impulsive force to become democtratic.