Kur'an'da şehevi duygular ve kontrolü
  1. Tez No: 381310
  2. Yazar: EŞREF İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER PAKİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şehvet, cinsellik, evlilik, iffet, ahlak, Sensuality, sexuality, marriage, chastity, morality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yüce Allah erkekle dişi arasındaki birlikteliği, insan türünün yeryüzünde kıyamete kadar devam etmesine ve korunmasına vesile kılmıştır. Söz konusu birleşme bağının meydana gelişini meşru bir yol olan evlilikle taktir etmiştir. Nikahın meyvesi olan çocukların oluşmasını, karşılıklı ilgiyle olan şehvetle sağlanmıştır. Şehevi duyguların varlığı kötülüğe açılan bir kapı değildir. Aksine kadın ve erkek ilişkisini meşru dairede tatmin eden, neslin devamına ve ailesel yapının kurulmasına hizmet eden duygulardır. Yaratılışı önemsemeden sınırsız bir ilişki mantığı yanlış olduğu gibi, bu duyguları inanç adına devre dışı bırakmak da doğru değildir. Helal olan nikah yolu ile anlamlı bir yaşantı benimsenmelidir. Zinaya, eşcinselliğe yasaklar getirilerek ailevi yapının düzenlemesi hedeflenmiştir. Haram bakış engellenmiş ve buna bağlı olarak tesettür emredilmiştir. İhanetin olmaması adına birden fazla evliliğe izin verilmiştir. Yüce Allah, bütün emirlerinde insanı doğru hedeflere ulaşması için hikmetler yerleştirmiştir. Cinselliğin de çizilen sınırlarda yol alması, insanlık onurunu korumak adına yapılacak önemli bir ahlak yapılanmasıdır. İffet, hayâ, edep ve bütün güzel huylar ancak Kur'ân'ın gösterdiği çerçevede ilerleyebilir. Kısacası insanın doğasına yerleştirilmiş olan bu duygularla dünyada mutlu bir hayat yaşanabilir. Programsız bütün işler sekteye uğradığı gibi, sınır tanımayan bir cinselliğin de sonu zarardan başka bir şey olamaz. Özellikle kadının daha çok kötüye kullanıldığı ve itibarının zedelendiği göz ardı edilmemelidir. Müslüman kadın, cinselliği ön plana çıkaran giyim, kuşam ve her çeşit tutumdan kendisini sakındırmalıdır.
Özet (Çeviri)
Almighty God has made it the occasion the unity among men and the female of the human species on Earth to continue until the Day of Judgment and protection.. He has provided it with the occurring means of this limited and legitimate way of marriage. He has provided the fruit of the marriage with the mutual lust which the children, meant to occur. Sensual emotions is not a door to the abuse of the presence. Unlike, they are emotions between men and women in satisfying the legitimate circle, to the establishment of the structure and familial to a generation. The logic of unlimited relationship without worrying about creation, as an association, this sentiment is not true in the name of faith disable. Halal marriage which should be adopted by way of a meaningful life. It aimed to regulate the structure of family bringing such bans adultery and spouses. Haram view is blocked and consequently hijab is ordered. The lack of name of betrayal were permitted more than one marriage. God has placed humanity in order to achieve the best wisdom in of all His orders. Get up in the demarcation of sexuality, to be held in order to protect human dignity is an important moral structure. Chastity, Hâyâ, decorum and showed all the good habits but can progress in the frame of the Quran. In short, it can be lived a happy life in the world with these feelings that has been placed in the nature of man.As all the unscheduled work stopped, the end of an uninhibited sexuality can not be anything but harm. Particularly, of women abused and reputation should not be ignored.Muslim women should avoid herself from sexuality highlighting clothing, dress and attitude of all kinds.