Kur'an'da evliliğin teşviki ve örnek aileler
Promotio of marriage in the Qur'an and family samples
- Tez No: 615381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Evlilik, Aile, Teşvik, Peygamber, Qur'an, Marriage, Family, Encouragement, Prophet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kur'an'a göre, insanı yaratıp kendisi ile huzur bulması için eşini de yaratması, aralarında sevgi ve merhamet var etmesi, Allah'ın kudretinin delillerindendir. Allah, insanı hayata bağlamak ve yaratılış amacına ulaştırmak için nefse şehevi arzu ve meyiller vermiş, cinselliği bir haz unsuru kılmıştır. Maddi ve manevi birçok ihtiyacı tatmin eden cinsellik sayesinde ise insana oğullar ve torunlar vermiş, yeryüzüne halife olarak yarattığı insan neslinin kıyamete kadar devam etmesini dilemiştir. Kur'an'da eşler, birbirini haramlara karşı koruyan elbiseler olarak; dünya hayatının süsü olan çocuklar ise evlilik ağacının meyvesi olarak tasvir edilmektedir. Cinsel birlikteliğin sadece meşru nikâh bağıyla bağlanan kadın ve erkek arasında yaşanmasını isteyen Yüce Allah, nikâh toplumunu oluşturmanın yolunu evlilik olarak göstermiştir. İslam'da aile ve akrabalık bağlarının gözetilmesi öğütlenirken, neslin ve toplum ahlakının bozulmasına sebep olacak her türlü gayri meşru cinsel birliktelik yasaklanmıştır. Dinin pratikteki uygulayıcısı olan, Allah'ın örnek alınmasını istediği Peygamberler de evlenmiş ve çocuk sahibi olmuşlardır. Kur'an aile konusundaki pek çok mesajı doğrudan veya dolaylı olarak aile örnekleri üzerinden vermektedir. İnsanın biri doğuştan yani biyolojik olarak ait olduğu diğeri ise evlilik yoluyla oluşturduğu iki ailesi vardır. Kur'an'da teferruat derecesinde aileyle ilgili hükümler konulması İslam da aileye ne kadar önem verildiğinin bir göstergesidir. Kur'an'da, temiz bir toplum ve sağlıklı nesiller için evlilik teşvik edilmiş, evlenemeyenlerin evlenme imkânı bulana kadar iffetlerini korumaları istenmiştir. Yüce Allah, evlenenleri lütfu ile zenginleştireceğini vadetmiştir. Neslin ve toplumun selameti için evlilikler kolaylaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
According to the Qur'an, the creation of man and his wife to find peace with himself, creating love and compassion between them, is proof of Allah's power. In order to connect man to life and to achieve the purpose of creation, God has given the soul a desire and inclination and made sexuality an element of pleasure. Thanks to sexuality that satisfies many material and spiritual needs, he gave sons and grandchildren and wished that the generation of people he created as caliphs on earth would continue until the doomsday. In the Qur'an, spouses are portrayed as dresses protecting each other against haram, and children, which are ornaments of world life, are portrayed as the fruit of the marriage tree. Almighty Allah, who wants sexual intercourse to be lived only between men and women who are bound by legitimate wedding ties, has shown marriage as the way to form the nuptials society. In Islam, while observing family and kinship ties, all kinds of illegitimate sexual intercourse that would lead to deterioration of generation and society morality were prohibited. The prophets, the practicing practitioner of religion, whom Allah wanted to set an example for, also got married and had children. The Qur'an gives many messages about the family directly or indirectly through family examples. One has two families, one of which is innate, biologically owned, and the other is formed by marriage. The introduction of family-related provisions in the Qur'an is an indication of the importance given to the family in Islam. In the Qur'an, marriage was encouraged for a clean society and healthy generations, and those who could not marry were asked to keep their chastity until they had the opportunity to marry. Almighty Allah has promised that He will enrich the married people by His grace. Marriages should be facilitated for the salvation of the generation and society.