İlaç sektöründe kişisel satış yönetimi ve ilaç tanıtım uzmanlarının iş tatmin düzeyleri üzerine Ankara'da uygulamalı bir çalışma
  1. Tez No: 381364
  2. Yazar: ERSEN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR NAKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Satış, İş Tatmini, İlaç Tanıtım Uzmanı, İlaç Sektörü, Pazarlama, Personal Sale, Work Satisfaction, Medicine Representation Experts, pharmaceutical industry, marketing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ, Ersen İlaç Sektöründe Kişisel Satış Yönetimi ve İlaç Tanıtım Uzmanlarının İş Tatmin Düzeyleri Üzerine Ankara'da Uygulamalı Bir Çalışma Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014. Yapılan bu çalışma ile rekabetin, yeniliğin, hızlı değişimin, baskının yoğun hissedildiği bu sektörde çalışan İTU' ların iş tatminlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, ilaç firmaları tarafından çalışanlarının iş tatminlerini arttırmaya yardımcı olabilecek bilgilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara il sınırları içerisinde ikamet eden yerli ve yabancı ilaç firmalarında çalışan 200 ilaç tanıtım uzmanı oluşturmuştur. Veriler; tanıtıcı bilgi formu ve Minnesota iş tatmin ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Faktör analizi, Varyans analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda İTU' ların aylık gelir düzeyi, çalışılan firma ve çalıştıkları firmaların sağladığı yan haklardan sınırsız yakıt desteğinin iş tatminini olumlu yönde etkileyen faktörler olarak saptanmıştır. Cinsiyet, yaş, medeni hal, çocuk sayısı, eğitim, çalışılan il sayısı, tecrübe yılı, yan haklardan giyim ve özel sağlık sigortasının iş tatmini üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farkı saptanmamıştır. Realizasyonu (kişisel satış) etkileyen tatmin düzeylerinin tespiti için Regresyon analizi uygulanmış ve aylık gelir ile realizasyon arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Vicdanın Realizasyon ile Nedensellik ilişkisi incelemek için regresyon analizi uygulanmış ve realizasyon ile vicdan arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
OZ, Ersen An Applied Study On Personal Sale Management And Work Satisfaction Level Of Medicine Representation Experts At Pharmaceutical İndustry master's thesis, Ankara, 2014 With this study it is aimed to obtain information that would help pharmaceutical industry employees increase the work satisfaction level of employees and define the factors effecting the medicine representatives working in this profession in which competition, innovation and fast improvement and pressure is felt intensely. The study includes both local and foreign 200 representatives residing in Ankara district. The data is collected using introductory information form and Minnesota work satisfaction scale. Factoral, variance and regration analysis are used to evaluate the data. As a result of the research, it is stated that the montly salary of the representatives, the company worked for and both the side rights that the companies provide and unlimited fuel coverage are the factors effecting the work satisfaction positively. There is no statistically meaningful difference defined by gender, age, maritual status, number of children, education, the number of cities worked at, experience by year, clothing and private health insurance on work satisfaction. A regration analysis is used to be able to define the satisfaction level that effect realization(personal sale) and there is a positive meaningful relationship found between monthly salary and realisation(personal sale). A regration analysis is used to analyse the relationship of conscience with realization and causality. A positive relationship between conscience and realisation is defined.