Avrupa Yatırım Bankasının desteklediği Türkiye projelerinde mali yardımlar, vergi istisnası uygulamaları ve değerlendirilmesi
Application and assessment for financial aids, tax exceptions in projects at Turkey with supported by European Investment Bank
  1. Tez No: 381394
  2. Yazar: GÜLSÜM BESTE SUÇSUZ TİĞREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA SACİT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Mali yardımlar, Vergi İstisnası, Avrupa Yatırım Bankası, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA), European Unian, Financial Aid, Tax Exeptions, European Investment Bank, Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Avrupa Birliğinin oluşum süreci yaklaşık olarak 46 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Avrupa Birliği kurduğu topluluklarla ve imzaladığı antlaşmalarla bugünkü birliğin temellerini atmıştır. Avrupa Birliğini kuraraken kurucu ülkelerin Tek Pazar, ortak para birimi, serbest dolaşım hakkı, siyasal ve askeri güç birliği gibi hedeflerle yola çıkan ülkeler zamanla üye sayılarını arttırarak hedfleri çerçevesinde güçlenmeye devam etmiştir. Avrupa Birliği varoluşundan beri hem üyesi olan ülkelere, hem üyeliğe aday ülkelere hem de diğer diğer ülkelere dünya üzerindeki kalkınmışlık seviyesini dengelemek için hem de birliğe tam üyeliklerini sağlayabilecek kriterlere erişebilmesi için bazı mali yardımlar vermektedirler. Avrupa Birliğinin önemli bir kolu olan Avrupa Yatırım Bankasının sağladığı kredi ve fonlar yine Türkiye'nin bu amaçla projelerini hayata geçirebilmesi için sağladığı ekonomik desteklerdir. Sağlanan Mali yardımların diğer ülkelerle yıllar arasında yapılan karşılaştırmalı araştırmalarda da görüldüğü gibi Türkiye ye taahhüt edilen miktarlar ödenmemektedir. Vergi istisnası uygulaması ile ilgili olarak çalışmanın sonucunda edindiğimiz netice şudur ki; Türkiye vergi istisnası konusunda çok genç ve tecrübesiz, hala taze yasalaşan anlaşmasındaki açıklıkları düzeltmek, faydalanan vatandaşların mağduriyetlerini indirgemek için çalışmaktadır. Konu ile ilgili Türkiye'nin çok daha profesyonel destek alması, sistemi tam anlamıyla oturtması sonrasında vergi istisnalarını akıllıca kullanarak mali büyümede kullanmaya geçmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Evolution of the Europian Union approximately take 46 years. By the associations established and pacts signed Europian Uninion lay the foundation for current form. While the first objective of the countries that have been founded the union were to form a single market, shared currency, free circulation, military and political consortium, by the time with the raise of new attendees empowered themself continuously. From the very first appearance untill now some financial aid packs have been distributed to both members, candidate countries and some other countries in order to equalize the developmets and for supporting to fit the criterias for membering by The European Union. Funds and credits provided by European Investment Bank which is one of important branch of The European Unioun, for projects developed in the aim of being a member for Turkey. When compared with other countries by years funds shared Turkey did not benefited as encumbranced. As a conclusion that have been reached out about tax exceptions is; Turkey is an recently incomer, unexperienced country and in a phase of perfection of the just legalized codes to minimize the damnifications of the beneficiriaries. In subject manner, Turkey have to get more professional support to set the system fully and have to use more efficient the tax expections and try to use it to maximize the effect on growt of country.