1979 İran İslam evrimi ve terörizm (1979'daki İslam Devrimi sonrasında İran ve terörizm)
1979 Iranian İslamic Revolution and terrorism
- Tez No: 381414
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN METİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, İran, İran İslam Devrimi, SSCB, Terör, Terörizm, USA, Iran, Iran Islamic Revolution, USSR, Terror, Terrorism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
1979 İran İslam Devrimi ve İran'da İslam rejimine karakterini veren, rejimin hedeflerini belirleyen Şiiliğe dayalı olarak kurulan teokratik düzenin oluşumuna sebep olan faktörler ile devrim sonrası İran'da oluşan düzenin bölge ve uluslararası sisteme olan etkilerinin incelendiği bu çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak İran, geçmişten günümüze özetle İran ve genel olarak terörizmin tarihi ve çeşitleri hakkında temel bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde, İran İslam Devrimi, İslam Devrimi öncesinde genel olarak İran'ın durumu ve bölgedeki tablo, İran'da din ve İran İslam Devrimi, Devrim'in önünü açan sosyo-ekonomik şartlar, İslam Devrimi'nin önünü açan halk desteği, Devrim'in önünü açan dış etmenler, Bölgesel Koşullar, İslam Devrimi ile birlikte İran, İran Anayasası, Devrim'le birlikte duyulan tedirginlikler, İran-Irak Savaşı'nın devrim bağlamında işlevi ele alınmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise; İran İslam Cumhuriyeti ve terörizm, İran'ı terörü desteklemeye iten etmenler, İran'ın teröre destek veren ülkeler listesine alınması, İran ile ilişkilendirilen terör faaliyetleri, İran destekli terörün vurduğu ülkeler (Suudi Arabistan, Lübnan, Irak, Bahreyn, Kuveyt, Türkiye), dönemler itibari ile İran ile ilişkilendirilen terör faaliyetleri (Ali Ekber Haşimi Rafsancani Dönemi, Muhammed Hatemi Dönemi, Mahmud Ahmedinejad Dönemi, Hasan Ruhani Dönemi), İran ile ilişkilendirilen terör örgüt ve grupları, (Hizbullah, HAMAS, Filistin İslami Cihad-FİC, Filistin'in Halk Kurtuluş Cephesi-FHKC, El Aksa Şehitleri Tugayı, El Kaide, PKK Terör Örgütü), İran'ın Kitle İmha Silahları Programı, (İran'ın Nükleer, Kimyasal ve Biyolojik Silahları), İran ekseninde bölgenin geleceğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which focuses on, the 1979 Iranian Islamic Revolution and the factors that have led to the formation of the objectives of the regime established theocratic order that determines the character-based Shiite Islamic regime and the impacts of the resulting layout of the post-revolutionary Iran to the region and the international system, consist of three main chapters. First chapter gives some basic information about the overall Iran, Iran summarize past and present and the history and types of terrorism in general. In the second part, Iran Islamic Revolution, overall table on the status of thepreislamic Revolution in Iran and the region, Religion and Islamic Revolution in Iran, sosyo-economic reasons that paved the way for the revolution, public support that paved the way to Islamic Revolution, external factors that paved the way for the revolution, regional conditions, Islamic Revolution and Iran, the Iranian Constitution, the perturbations heards with the revolution, functions with the revolution of the Iran-Iraq War, have been discussed. In the final chapter of the thesis, Islamic Republic of Iran and terrorism, factors pushing Iran to support terrorism, taking Iran to the list of countries that support terrorism, associated with terrorist activities of the Iran, countries hit by the Iranian-backed terrorism (Saudi Arabia, Lebanon, Iraq, Bahrain, Kuwait, Turkey), periods associated with terrorist activities with Iran (Ali Akbar Hashemi Rafsanjani era, Mohammad Khatami era, Mahmoud Ahmadinejad era, Hassan Rouhani era), terrorist organizations and groups associated with Iran (Hezbollah, Hamas, Palestinian Islamic Jihad-Fic, Front People's Liberation of Palestine PFLP, Al-Aqsa Martyrs' Brigades, Al-Qaeda, PKK Terror Organization), Iran's weapons of mass destruction programs (Iran's nuclear, chemical and biological weapons program), the future of the region in the axis of the Iran, is taken into consideratinon.