The analysis of Iranian foreign policy on economic-political axis: 1979-2012
İran dış politikasının ekonomik-politik eksende incelenmesi: 1979-2012
- Tez No: 327575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN ZEYNEP OKTAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran, Venezüella, Çin, Rusya, Dış Politika, Ekonomi-Politik, Iran, Venezuela, China, Russia, Foreign Policy, Political-Economy
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma temel olarak 1979 İran Devrimi sonrası İran İslam Cumhuriyeti?nin dış politikasının evrimini, ülkenin içerisinde bulunduğu ulusal ve uluslararası boyutlara sahip sosyo-ekonomik ve politik süreçleri göz önünde bulundurarak incelemeyi amaçlamaktadır. Fakat bu çalışmanın odak noktasını; Mahmut Ahmedinejad yönetimindeki İran?ın, 2005-2012 yılları arasında, Venezüella, Çin ve Rusya gibi çok kutuplu bir dünya arayışı içerisinde olan ülkelerle birlikte Amerika Birleşik Devletleri?ne karşı alternatif bir ekonomik ve siyasal blok yaratma girişimleri oluşturmaktadır. Ahmedinejad yönetimi, kendisinden önceki Rafsancani ve Hatemi yönetimlerinin İran ile ABD arasındaki gerginliği düşürme politikasını terk etmiştir. ABD?nin İran?ı uluslararası sistemden izole etmeye yönelik politikalarına karşı Venezüella, Çin ve Rusya ile ekonomik ve siyasal ilişkilerini daha da ileri bir boyuta taşımaya odaklanarak, yeni bir siyasi ve ekonomik eksen geliştirmeye çalışmaktadır. Ahmedinejad yönetiminin izlediği bu politika, bu çalışma içerisinde, İran dış politikasının tarihsel evriminin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, 1979?dan günümüze İran İslam Cumhuriyeti?ni yöneten farklı yönetimlerin karşılaşılan ulusal ve/veya uluslararası sorunlar karşısında ülkenin bağımsızlığının korunması ve rejimin bekasının sağlanması nedeniyle farklı dış politika stratejileri geliştirdikleri öne sürülmektedir. Kısacası, İran dış politikasının evrimi bu perspektiften açıklanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis basically aims at explaining the evolution of foreign policy of a revolutionary state from 1979 to 2012 with reference to socio-economic and political processes that have domestic and international dimensions. It yet mainly focuses on Iran?s relations with Venezuela, China and Russia, all of which seek for a multi-polar world order, during the Mahmoud Ahmadinejad era (2005-2012). Once Ahmadinejad came to power in 2005, Iran left a policy of detente with the United States, which was adopted by the Ali Akbar Hashemi Rafsanjani and Mohammad Khatami Administrations so as to relax tensions between Iran and the U.S. Currently, Ahmadinejad Administration pursues for creating a political and economic block in which American influence is diluted with these countries across broad range of activities as a response to Washington?s efforts to isolate Tehran from the international system. In fact, Iran under Ahmadinejad?s seeking for going beyond the political and economic ties with these countries across broad range of activities is a part of the evolution of Iranian foreign policy. The argument of this thesis is that the governments of the Islamic Republic of Iran adopted different foreign policy strategies with the intention of achieving independency of the country and strengthening/saving the regime, the Islamic Republic in the face of domestic and international challenges. The research evaluates the evolution of Iranian foreign policy from this perspective.