Turizm sektörü yönetici ve işgörenleri arasında Pygmalion etkisi: Hotel işletmelerinde bir uygulama
Pygmalion effect between managers and employees in tourism sector: An application in hotel management
  1. Tez No: 381485
  2. Yazar: ÜMMÜHAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE HASSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Pygmalion Etkisi, Pygmalion Liderlik, Turizm İşletmeleri, Yönetici, İşgören
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Turizm işletmelerine hedeflerine ulaşabilme ve rakabet edebilirlik açısından fayda sağlayacak olan Pygmalion Etkisi'nin otel işletmelerinde oluşumunu sağlamak yönetici ve işgörenlerin bireysel gelişimlerine ve yaşama bakış açılarına da önemli katkılar sağlayabilecektir. Pygmalion Etkisi'nin literatürde olumlu sonuçlarının alınması, turizm sektöründe de yararlı olabileceği düşüncesini doğurmuştur. Bu kapsamda gerçekleştirilen araştırmanın amacı, turizm işletmeleri yönetici ve işgörenleri arasında Pygmalion Etkisi'nin oluşup oluşmadığının belirlenmesidir. Araştırma amacını gerçekleştirmek için ayrıntılı literatür taraması yapılmış ve Denizli ilindeki 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde görev alan 48 yönetici ve 181 işgörenin katılımıyla öntest-sontest kontrol gruplu model uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarındaki yöneticilerin öntest puanları arasında bir fark olup olmadığını analiz etmek için bağımsız örneklemler için t testi kullanılırken deney ve kontrol grubu öntest–sontest ortalamaları arasında bir fark olup olmadığını analiz etmek için esleştirilmiş grup t testi kullanılmıştır. İşgörenlerine ait verilerin analizinde ise deney ve kontrol gruplarındaki işgörenlerin öntest puanları arasında bir fark olup olmadığını analiz etmek için Mann Whitney U testi kullanılırken deney ve kontrol gruplarındaki işgörenlerin öntest ve sontest ortalamaları arasında bir farklılık olup olmadığına analiz etmek için Wilcoxon eşleştirilmiş iki örneklem testi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, Pygmalion liderlik eğitimi alan yöneticilerin genel özyeterlilik, yönetsel özyeterlilik ve Pygmalion tutumlarında olumlu yönde bir gelişme gerçekleşmiştir. Yöneticileri pygmalion liderlik eğitimi alan işgörenlerin genel özyeterliliklerinde olumlu yönde bir gelişme olmuş ancak bu durum eğitime bağlı gerçekleşmemiştir. Buna karşın, Pygmalion liderlik eğitimi alan yöneticilerin sorumluluğundaki işgörenlerin performans algıları ve yöneticileriyle ilgili liderlik düşüncelerinde olumlu yönde bir gelişme gözlenmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri pygmalion liderlik eğitimi sonuçlarına etki etmemektedir. Araştırmaya göre, otel işletmelerinde yöneticiler üzerinde Pygmalion Etkisi görülmüş ve işgörenlere de performans algısı ve lideriyle ilgili olumlu düşünceler boyutunda yansımıştır. Araştırma bulguları neticesinde, Pygmalion Etkisi'nin otel işletmelerinde oluşumu ve önemi ifade edilmiş, ayrıca hem akademik hem de sektörel öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pygmalion Effect that will benefit to ensure the formation of hotel enterprises in terms of achieving the objectives and competitiveness in tourism management will be able to make significant contributions to perspectives of managers' and employees' personal development and on life. Receiving a positive result from Pygmalion Effect in the literature has led to the idea that it may be beneficial in the tourism sector. The aim of the research carried out in this context is to determine whether the Pygmalion Effect occurs or not between tourism businesses managers and the employee. Detailed review of the literature was done to realize the objectives of research and with the participation of 48 managers and 181 employees in 3, 4 and 5 star hotels in Denizli and pretest-posttest control group model was applied. While using t test for independent samples to analyze if there is a difference between the pre-test scores of managers in experimental and control groups in the analysis of data obtained, paired samples t-test was used to analyze if there is a difference between pretest-posttest mean in experimental and control group. While using Mann-Whitney U test to analyze if there is a difference between pre-test scores of employees in experimental and control groups in the analysis of employee data, paired samples t-test was used to analyze if there is a difference between pretest-posttest mean in experimental and control group. According to the findings, there was a positive development in general self-efficacy, managerial self-efficacy and Pygmalion attitudes of managers who took Pygmalion leadership training. There was a positive development in general self-efficacy of employees who took Pygmalion leadership training but this was not realized due to training. However, positive development was observed in employees' perceptions of performance and in thoughts about managers' leadership within responsibilities of managers who take Pygmalion leadership training. Demographic characteristics of participants have no effect on the results of the Pygmalion leadership training. According to the research, Pygmalion Effect was seen on managers in the hotel business and was reflected to the employees about the performance perception and leaders. As a result of the research findings, formation and importance of Pygmalion Effect in hotel management, and both academic and sectoral recommendations were also developed. Key Words : Pygmalion effect, Pygmalion leadership, Tourism Establishments, Manager, Employee