Lider yöneticilik davranışının çeşitli sektörlerde farklılaşmasının entellektüel sermaye kapsamında analizi
An analysis of differentiation of leadership managerial behaviour in various sectors in the scope of intellectual capital
- Tez No: 211678
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE TUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider yöneticilik, entellektüel Sermaye, insan Sermayesi, Leadership managerial, intellectual capital, human Capital
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Araştırmada lider yöneticilik davranışının çeşitli sektörlerde farklılaşmasının entellektüel sermayenin bir alt bileşeni olan insan sermayesini oluşturan kriterler açısından farklılaşmasının ne düzeyde olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırma kapsamında iki farklı sektör çalışmanın uygulama alanını oluşturmuştur. Sektörlerden birincisi turizm sektörü, ikincisi ise otomotiv sektörüdür. Türkiye'de bu iki sektörün yoğunlaştığı iller ise araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tümüne ulaşılmasında bir takım engeller olduğu için örneklem alınmıştır. Bu araştırma kapsamında işletmelerde görev yapan yönetici pozisyonundaki işgörenlere bir anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler ile sektörel farklılaşmanın ne düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada farklılaşmanın ne düzeyde olduğu; Anova, t-testi ve Tukey B testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0,5 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda; entelektüel sermaye kapsamında lider yöneticilik davranışının sektörler arasında farklılaştığı ve bu farklılaşmaya sebep olan yetkinlik kriterlerinden 5 yetkinliğin otomotiv işletmelerinde, diğer 10 yetkinliğin ise turizm işletmelerinde daha yüksek seviyede olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study sets out to explain the level of differentiation of leadership managerial behaviour in various sectors in the scope of intellectual capital, in terms of the components making up human capital.In the scope of the study, two different sector comprise the application field of the study. The first of them is tourism establishments, the second being automotive frims. The population of the study is the cities where the two sectors are intensified. A sample size was determined due to the obstacles in reaching the whole population.Within the context of the study, a questionnaire form was applied to those in charge of managerial positions. Through the data obtained, the level of sector differentiation was determined. The level of differentiation was examined by means of Anova, t-test and Tukey B tes. The level of significance was taken as 0,5.The results of the study suggest that; ıt has been found out that in the scope of intellectual capital leadership manegerial behaviour exerts differentiation between the sectors and 5 qualification criteria leading to this are in automotive sector, and the other 10 qualifications in tourism sector have been found out to be higher.