PISA 2003 ve PISA 2012 sınav sonuçlarının problem çözme becerilerine yönelik değişkenlerinin Türkiye açısından incelenmesi
The review of variables related to problem solving skills in PISA 2003 and PISA 2012 of Turkey
- Tez No: 381611
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ Y. KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PISA, problem çözme becerileri, eğitim programı, PISA, problem solving skills, curriculum
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, 2003 ve 2012 yılı PISA uygulamalarının Türkiye açısından problem çözme becerileri sınav sonuçlarının cinsiyet, eğitim programı ve okul türüne göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nitel bir yapıya sahip bu araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırma içerisinde OECD ve MEB tarafından yayımlanan raporlar, bunlara ek olarak 2004 ve 2014 yılları arasında yayımlanan tam erişime açık, yurt içi ve yurt dışı literatürde yer alan makale, tez ve raporlar veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre Türkiye'nin PISA 2003 ve 2012 yıllarına ait matematik okuryazarlığı ve problem çözme becerileri konu alanları sınavlarındaki tüm katılımcı ülkeler arasındaki başarı sıralaması ve bulunduğu yeterlik seviyesi belirlenmiştir. Türkiye'nin PISA 2003 ve 2012 yıllarına ait problem çözme becerileri konu alanı sınav sonuçları cinsiyet, eğitim programı ve okul türü açısından incelenmiştir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda elde edilen bulgulara göre; Türkiye PISA 2003 ve 2012 yıllarına ait matematik okuryazarlığı başarı puanı açısından 2.düzeyde yer almaktadır. Her iki yıla ait uygulama arasında alınan başarı puanı ve başarı sıralamasında bir farklılık bulunmakla birlikte bulunduğu yeterlik düzeyi açısından herhangi bir değişiklik görülmemektedir. Türkiye'nin problem çözme becerileri ortalama başarısına bakıldığı zaman matematik okuryazarlığı sonuçları ile problem çözme becerileri sonuçlarının birbirleriyle paralellik gösterdiği görülmektedir. Türkiye PISA 2012 yılı problem çözme becerileri konu alanı başarı puanı artış gösterirken, sıralama olarak herhangi bir değişiklik görülmemektedir. PISA 2003'e kıyasla PISA 2012'ye katılan ülke sayısının fazla olmasından dolayı bu durumun ortaya çıktığı söylenebilir. Problem çözme becerileri okul türlerine göre incelendiğinde PISA 2003'te en fazla başarı gösteren okul türü fen liseleri olurken; PISA 2012 problem çözme becerileri sınav sonuçlarına göre diğer alanlara oranla meslek liselerinden katılan öğrencilerin bu alanda daha başarılı oldukları görülmüştür. PISA 2003 problem çözme becerilerinde erkek öğrenciler kız öğrencilere göre daha başarılıdır, fakat aralarında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur. PISA 2012 problem çözme becerilerinde erkek öğrenciler kız öğrencilere göre daha yüksek bir başarı göstermişlerdir. Hem PISA 2003 hem de PISA 2012 yıllarına ait problem çözme becerileri sınavında alt düzeyler olarak ele alınan düzey 2, düzey 1 ve düzey 1'in altında yer alan kız öğrenci sayısı erkek öğrencilere göre daha fazladır. 2004 yılında eğitim programının yenilenmesiyle problem çözme becerisi eğitim programı içerisinde temel beceri haline getirilerek programın tamamına dahil edilmiştir. Buna bağlı olarak 2004 eğitim programının 1995 eğitim programına kıyasla öğrencilerin başarı puanları üzerinde pozitif yönde katkı sağladığı, fakat başarı sıralaması ve yeterlik düzeyi açısından herhangi bir değişikliğe yol açmadığı görülmektedir. 1995 eğitim programında problem çözme becerisinin konu alanı olarak yer alması, 2004 eğitim programında ise temel beceri olarak ele alınmasının hedeflenen başarıyı gerçekleştirmeye yardımcı olduğu söylenebilir. Uluslararası öğrenci değerlendirme programından (PISA) elde edilen sonuçlar birçok ülke için eğitim politikalarını belirlemeye yardımcı olmaktadır. Buna bağlı olarak katılımcı ülkeler elde ettikleri başarı puanları ve diğer ülkeler içerisindeki başarı sıralamalarını göz önünde bulundurarak eğitim politikalarını ve eğitim-öğretim süreci içerisinde yer alan değişiklikleri ve düzenlemeleri revize etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to review the results of problem solving skills test in PISA of Turkey in terms of gender, curriculum and types of school. So, the data was analyzed by the means of document analysis method in this study which has a qualitative descriptive research design. The reports published by OECD and MEB, articles, master thesis and dissertations and reports, which have open access and are published in national and foreign literature in 2004-2014, were used as data collection tools in the study. The study identifies ranking of success among the other countries and the proficiency level of mathematical literacy and problem solving skill of Turkey, the results of PISA 2003 and 2012 problem solving skill of Turkey in terms of gender, curriculum and types of school. According to findings, Turkey has been located at the proficiency level 2 in both PISA 2003 and 2012 in terms of mathematical literacy, and moreover there is a difference between the score point and ranking of success but any development has been not seen on the proficiency level. The mean score of problem solving skill of Turkey is paralleled by the mean score of mathematical literacy of Turkey. Mean score of problem solving skill of Turkey in PISA 2012 has increased but its ranking of success hasn't changed. This may be resulted from due to that number of participating countries in PISA 2012 compared to PISA 2003 has increased. When the problem solving skills in PISA 2003 was analyzed, science high school was the most successful school type; but in PISA 2012 vocational high school was seen to be more successful than the other types of school compared to other fields of study. Male students was more successful than female students in the problem solving test of PISA 2003, but there is no significant difference between them statistically. Male students was more successful than female students in problem solving test of PISA 2012. The number of female students was more than male students at the level 2, level 1 and below level 1 which are identified as low level skills in both PISA 2003 and 2012. Problem solving skill has been integrated into 2004 curriculum as a basic skill with the revision of curriculum. Accordingly this revision has contributed to test score in a positive way, but there is no any change on proficiency level and ranking. Problem solving skill as a basic skill which is in the curriculum of 2004 has been considered to contribute to help problem solving skill develop compared to problem solving skill as a subject area in the curriculum of 1995. The test results obtained from programme for international student assessment help to identify the educational policies for many countries. Therefore, participating countries could revise their educational policies and the changes and regulations taking place in education process with the help of test results and rankings among the other countries in PISA.