Klasik Türk edebiyatı metinlerinin sekizinci sınıf Türkçe derslerinde öğretilebilirliğinin incelenmesi: Doğa ve evren teması örneği
An investigation of the teachability of classical texts of Turkish literature in 8th grade Turkish courses: The sample of nature and universe
- Tez No: 381610
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, Klasik Türk edebiyatı, Doğa ve evren teması, Durum çalışması, Turkish course, Classical Turkish literature, The themes of nature and universe, Case study
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada, sekizinci sınıf Türkçe derslerinde klasik Türk edebiyatı metinlerinin öğretilebilirliği incelenmiştir. Çalışmanın amacı sekizinci sınıf öğrencilerinin, Türkçe dersi için belirlenmiş amaç ve kazanımları gerçekleştirirken klasik Türk edebiyatı metinleriyle tanışmasını, eserlerin edebî yönünü, dil-üslup özelliklerini ve kültürünü oluşturan unsurları tanımasını, estetik zevk kazanmasını ve söz varlığını zenginleştirmesini sağlamaktır. Çalışmada, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte ele alınmasına olanak sağlayan durum çalışması (case study) modeli kullanılmıştır. Klasik Türk edebiyatı metinleri, doküman incelemesi tekniğiyle incelenmiş, elde edilen verilerle Türkçe Dersi Öğretim Programı'na uygun dört metin ve toplam 48 etkinlik oluşturularak 'doğa ve evren' teması çerçevesinde örnek bir çalışma hazırlanmıştır. Çalışmadan seçilen bir metin, iki ortaokulda toplam 19 sekizinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında (ön test-son test) KTE'ye yönelik başarı testi ile tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonunda öğrencilerle görüşmeler yapılmış, görüşmelerden elde edilen veriler tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Ayrıca sekizinci sınıf Türkçe derslerinde klasik Türk edebiyatı metinlerinin öğretimine yönelik öğretmenlerin tutumlarını belirlemek amacıyla öğretmen tutum ölçeği geliştirilmiş, öğretmenlerin konuyla ilgili tutumları belirlenmiştir. Uygulama sonunda tekrar yapılan başarı testi ile sekizinci sınıf öğrencilerinin KTE'nin genel özelliklerini kavradığı, belirlenen kazanımları gerçekleştirdiği tespit edilmiş, öğrenci tutum ölçeğinde ve öğrencilerle yapılan görüşmelerde de olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Ortaokul Türkçe derslerinde KTE metinlerinin öğretimine yönelik geliştirilen öğretmen tutum ölçeği sonuçları doğrultusunda Türkçe ve Edebiyat öğretmenlerinin tutumlarının çalışmayı destekler nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the teachability of Classical Texts of Turkish Literature (CTTL) in 8th grade Turkish courses is investigated. While fulfilling the aims and attainments determined for the course, the aim of the study is to introduce CTTL to 8th grade students as well as enabling them to learn the literary aspects, language and style features of the texts, to gain aesthetical concerns and to enrich their vocabulary. Case study model, which allows the use of qualitative and quantitative research methods together, is preferred for the study. CTTL have been researched with document review method, then, four texts have been chosen in accordance with 'the Turkish Course Instruction Programme' and then, 48 activities have been formed and a sample study on nature and universe themes has been designed. A text, selected from the study, has been applied to 19 students at two different secondary schools' 8th grade classes. An academic achievement test for CTTL and an attitude scale (as pre-test and post-test) have been used before and after the study. At the end of the study, interviews have been conducted with the students and the data obtained from those interviews has been commented under tables. Besides, a teachers' attitude test has been developed and applied in order to determine the attitudes of teachers on the teaching of CTTL in 8th grade Turkish courses. With the academic achievement test re-conducted at the end of the study, it is determined that 8th grade students have comprehended general characteristics of CTTL and they have realized pre-determined benefits; also positive results have been obtained from the student attitude scale and the interviews conducted with the students. In line with the results of teachers' attitude scale developed for the teaching of CTTL for the secondary school Turkish courses, it is seen that the attitudes of Turkish teachers and Turkish Literature teachers support the study.