Değerler eğitiminin ilkokul toplum hizmeti uygulamalarına etkisi
The affect of education of values in implementations of primary school society service
  1. Tez No: 423558
  2. Yazar: BİLGE KİRMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teaching value, the value'benevolence, Elementary School, Social Service
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
DEĞERLER EĞİTİMİNİN İLKOKUL TOPLUM HİZMETİ UYGULAMALARINA ETKİSİ KİRMANOĞLU, Bilge Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bünyamin ÇETİNKAYA Ocak 2016, 128 sayfa Bu araştırma, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin sosyal kulüplerin toplum hizmeti çalışmalarında değerler eğitiminin etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Yeşil Giresun İlkokulu 4\B öğrencileri ile Bulancak Yalıköy Ş.P.T.B.Ç. İlkokulu 4\A sınıfı öğrencileri katılmıştır. Araştırmada, etkinlik temelli yardımseverlik değer eğitiminin uygulandığı deney grubu ile uygulanmadığı kontrol grubunun tutumları arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel”yöntemden yararlanılmış, nicel verilerin analizinde, aritmetik ortalama, frekans, yüzde, tekrarlanmış ölçümler için ANOVA ve Dunnet T3 Post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Yeşil Giresun İlkokulu 4\B sınıfı öğrencileri ile Bulancak Yalıköy Ş.P.T.B.Ç. İlkokulu 4\A sınıfı öğrencileri oluşturmaktadır. Deney grubu 20 (4/A), kontrol grubu ise 20 (4/B) öğrenci olmak üzere toplam 40 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler, nicel araştırma tekniklerine uygun olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekler aracılığıyla toplanmıştır. Bu bağlamda öğrencileri tanımak amacıyla“öğrenci tanıma formu”, öğrencilerin tutumlarını belirlemek amacıyla bir“yardımseverlik tutum ölçeği”geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda; Yardımseverlik değerinin etkinlik temelli öğretimin yapıldığı deney grubundaki öğrencilerin tutum puanlarının daha fazla yükseldiği görülmektedir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin deney öncesi ve deney sonrası yardımseverlik değeri tutum puanları cinsiyete göre ve babalarının mesleğine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Etkinlik temelli yardımseverlik değer eğitiminin öğretim süreci ve sürece ilişkin bulgular incelendiğinde; yardımseverlik değerinin etkinlik temelli öğretiminin toplum hizmeti çalışmalarında öğrencilerin daha bilinçli sürece katılmasını sağladığı, süreci somutlaştırdığı, yardımseverlik değerini öğrenmelerini ve içselleştirmelerini kolaylaştırdığı, eğitim sürecini daha zevkli bir hale getirdiği uygulama sürecinde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE AFFECT OF EDUCATİON OF VALUES İN İMPLEMENTATİONS OF PRİMARY SCHOOL SOCİETY SERVİCE KİRMANOĞLU, Bilge Giresun Üniversity The Instıtute of Social Sciences The A.B.D. of Primary, Master's Thesis Advisor: Asist. Prof. Dr. Bünyamin ÇETİNKAYA January 2016, 128 Page The effect of the teaching of the values in the implementation of social servive in primary school This investigation has been applied to identify the effect of educational values in the social clubs in the Works of social service for the students of grade 4 in primary school .In 2013-2014 Educational Year the students of class 4/B from Yeşil Giresun Primary School and the students of class4/A from Bulancak Yalıköy Ş.P.T.B.Ç. Primary School joined the investigation. In the investigation to show the difference in attitudes between the experimantal group which the educational value 'ethnical origin Benevolence ' was applied and the control group which this educational value wasn't applied,Pre test –Final test with control group experimantal approach was made use of.In the analysis of quantitative data ; arithmetical average ,frequency and percentage was used.In repeated measurements ANOVA and Dunnet T3 Post –Hoc was used. The working group of the investigation consists of the students of class4/ B from Yeşil Giresun Primary School and the students of Class 4/A Bulancak Yalıköy Ş.P.T.B.Ç. Primary school .The experimental group consists of 20(4/A) ,the control group consists of 20(4/B).In total it consists of 40 students. In the investigation in accordance with the qualitative and the quantitative techniques ,the data was compiled by the help of the measures which were formed by the investigator.In this context to know the student 'the form for recognizing the student' and to identify the attitudes of the students 'the scale of attitude of benevolence' were applied. As a result of the investigation in the experimental group which ethnical origin teaching was applied in the value of benevolence,the attitude points of the students got higher.The experimental group and the control group students' pre experiment and final experiment points for the attitudes of benevolence were different in accordance with their gender and their farthers' job.When the teaching process of the value'benevolence' based on activity and the diagnosis of this process were analized,it was observed during the process of the implementation that the teaching of the value 'benevolence' based on activity provide the students to join the process consciously in the Works of social service ,concretize the process,facilitate to learn the value'benevolence' and internalize it ,make the learning process more enjoyable.