Okul öncesi eğitimde oyunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of student according to teacher' opinionin pre-school education
- Tez No: 381625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT DİLEKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Eğitim, Gelişim, Oyun, Okul Öncesi, Children, Education. Evolution, Game, Pre-School
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüz eğitim anlayışı, bireye doğrudan bilgi aktarımı yanında ilgi ve yeteneklerini geliştirmeyi, beceri kazandırmayı da hedeflemektedir. Eğitimin bireye kazandırmayı öngördüğü becerilerin başında ise toplumun gelişmesinde son derece önemli bir yere sahiptir. Eğitimde istenilen davranışların bireye kazandırılmasındaki en önemli süreçlerden biride bireylerin geçirmiş oldukları okul öncesi eğitimdir. Bundan dolayı bu süreçte edinilen ya da istenilen bilgilerin aktarılmasındaki en büyük eğitim araçlarından biridir. Çocukluk sürecinde oyun ile, istenilen bilgi, beceri, kültürel, duygusal, hayal güçlerinin geliştirilmesi, toplumsal değer ve normların kazandırılmasının yanında fiziksel-psikomotor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal gelişim alanlarına katkı sağlanmasında önemli bir araçtır. Çocukların gelişiminde fonksiyonel olan bu araç özellikle başta eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin istenilen becerilerin kazandırılmasının yanında ebeveynlerin de toplum değerlerin kazandırılmasında kullanacakları en önemli araçlardan biridir. Bu araştırma, betimsel bir çalışma olup 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır'da bulunan 30 okulda görev yapan 165'i kadın, 10'u erkek olmak üzere toplam 175 anasınıfı öğretmeninin katıldığı ölçek çalışması yapılarak elde edilen verilerin değerlendirilmesi için SPSS 21.00 paket programı kullanılmıştır. Yapılan paket programı analizler sonucunda; Okul öncesi eğitimde oyunun kullanılması öğretmen görüşleri arasında farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The education concept of our era aims to gain learners skills,develop their interests and abilities besides informaition transfer. The skills that education foresees to sustain to the learners are vital the development of the society. One of the most important processes during which the learner is aimed to gain the intended behaviours is the pre-school education he has.Depending on that it is one of the major educational material for transfering the intended or gained information.The game in childhood period is an important material in means of developing terminal information, skills, cultural, emotinal, imagination and getting the social value; and also by contributing physical-psychomotor, cognitive, language, social-emotional development zones. These tools which are functional in children's development are one of the most important materials specially for teachers in educational institution to teach the terminal information and also for parents to use in teaching the social values. Being a deprective study, this survey is used at SPSS 21.00 packet program in order to evaluate the datas which were obtained from scale study 175 pre-school teachers, 165 women and 10 men working at 30 schools in Diyarbakır in 2013-2014 academic year. As result of packet program analysises, it is found differences between opinions of teachers about using plays at pre-scholl education.