Local actors and sustainability in the Kaz Mountains region
Kaz Dağları bölgesindeki yerel aktörler ve sürdürülebilirlik
- Tez No: 381668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RITTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kaz Dağları, Aktör-Yönelimli Sürdürülebilirlik Yaklaşımı, Kırsal Topluluklar, Milli Park, Altın Madenciliği, Kaz Mountains, Actor-Oriented Sustainability Approach, Rural Communities, National Park, Gold Mining
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Bu tezde, Kaz Dağları bölgesindeki yerel aktörler ve sürdürülebilirlik, aktör-yönelimli bir yaklaşımla incelenmektedir. Bölgedeki sürdürülebilirlik ihtimalleri, yerel aktörlerin tarım, orman köyleri, milli park, ekoturizm ve altın madenciliği gibi çeşitli alanlardaki konumlarına bağlı olduğu gibi, bu alanlarda yerel aktörler ve çevre arasındaki etkileşimlere de bağlıdır. Böylece sürdürülebilirliğin yerel, ulusal ve küresel düzeyde gerçekleşen birçok sosyo-ekonomik ve sosyo-ekolojik dinamik tarafından kurulduğu tartışılmaktadır. Bu bağlamda, kamusal otoriteler, çevreciler, zeytinyağı üreticileri, turizm girişimcileri ve köylüler gibi yerel aktörlerin çoklu faillikleri bu alanlara bakılarak değerlendirilmektedir. Bu tezde derinlemesine mülakat ve katılımcı gözlem gibi etnografik araştırma metotları kullanılmış ve 2010-2013 yılları arasında yerel aktörler ile 138 mülakat gerçekleştirilmiştir. Böylece, sürdürülebilirlik analizi, yerel aktörlerin pratikleri, deneyimleri ve bilgileri dile getirilerek zenginleştirilmiştir. Bu tez eleştirel, bütüncül, katılımcı ve aşağıdan yukarı bir anlayışın yerel düzeyde sürdürülebilirliği gerçekleştirmek için önemini göstermektedir. Kaz Dağları Bölgesi'nde sürdürülebilirliği sağlamak yerel katılım, yerel bilgi, sürdürülebilir geçim yolları, çevre dostu tarımsal pratikler, topluluk temelli çevre yönetimi ve kapsayıcı ekoturizm faaliyetlerine bağlıdır. Bu şekilde yerel aktörler sürdürülebilirlik failleri olabilirler.
Özet (Çeviri)
In this thesis, local actors and sustainability in the Kaz Mountains Region are examined from an actor-oriented approach. The prospects for sustainability are contingent on the positions of local actors in the fields such as agriculture, forest villages, the national park, ecotourism, and gold mining as well as on the interactions between local actors and environment in these fields. Thus, it is argued that sustainability is constituted by multiple socio-economic and socio-ecological dynamics taking place on local, national, and global scales. In this sense, multiple agencies of local actors such as public authorities, environmentalists, olive oil producers, tourism entrepreneurs, and villagers are taken into account by referring to these fields. Ethnographic research methods such as in-depth interviews and participant observation were used in this thesis, and 138 interviews were conducted with local actors between the years 2010-2013. The analysis of sustainability was thereby enriched by introducing the practices, experiences, and knowledge of local actors through voicing them. This dissertation shows the importance of a critical, holistic, participatory, and bottom-up approach to realize sustainability on a local scale. Attaining sustainability in the Kaz Mountains Region depends on local participation, local knowledge, sustainable livelihoods, environmental friendly agricultural practices, community-based environmental management, and inclusive ecotourism activities on a local scale. In this way, local actors in the Kaz Mountains could become the agents for sustainability.