History of the novel in stories of femininity: Moll Flanders, Evelina and Fordyce's Sermons
Kadınlık öykülerinde İngiliz romanının tarihi: Moll Flanders, Evelina ve Fordyce'ın Vaazlar'i
- Tez No: 381680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YILDIZ BAĞÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz romanının doğuşu, Evelina, Moll Flanders, görgü kitapları, Adab-ı Muaşeret, Rise of the English novel, Evelina, Moll Flanders, novel of manners, conduct books
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada İngiliz edebiyatında roman türünün doğuşu, Nancy Armstrong'un Desire and Domestic Fiction isimli kitabında öne sürdüğü roman türünün on yedinci ve on sekizinci yüzyıllarda geniş kitlelerce okunan, kadınlar için yazılmış görgü kitaplarından türediği ve bu rehberlerin bir süre sonra Adab-ı Muaşeret Romanları'na dönüştüğü önerisi açısından incelenecektir. Bu bağlamda İngiliz romanının ilk örneklerinden olan Daniel Defoe'nun Moll Flanders (1742) ve Frances Burney'nin Evelina (1778) adlı romanlarının yanı sıra on sekizinci yüzyılda çok yaygın bir şekilde okunan ve popülerleşen James Fordyce'ın Sermons to Young Women (1766) adlı görgü kitabı karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In this study the rise of the English novel is investigated from the perspective of Nancy Armstrong's Desire and Domestic Fiction which put forward that the novel genre emerged out of the conduct books of seventeenth and eighteenth centuries. Within this scope two of the first English novels Moll Flanders (1742) by Daniel Defoe and Evelina (1778) by Frances Burney will be studied side-byside by comparing their plots with one of the most popular conduct books of the era: Fordyce's Sermons. The study aims to draw parallelisms and reveal the clashes among these three texts to shed light upon how novels came into to existence and why some of them, like Moll Flanders, were blacklisted and forced into an underground existence while others, Evelina, were praised and taken as examples by later writers.