Nasır Menzuri hayatı, edebî kişiliği ve Karaçuha romanı
Nasir Menzuri his life, literary personality and Karaçuha novel
- Tez No: 350859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karaçuha, Nasır Menzuri, Azerbaycan, Miyana, Küleboz, Avava, Qaraçuxa, Qarachookha, Nasır Menzuri, Azerbaijan, Mianeh, Kuleboz, Avava
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İran Türkleri edebiyatının yüz yıllarca yaşayıp günümüze ulaşmasının en büyük sebebi Azerbaycanlıların Nasır Menzuri?ye kadar yetiştirdiği sanatçıların eserlerine değer vermeleridir. Azerbaycan?ın Miyana şehrinin Küleboz bölgesinde 1953 yılında doğan Nasır Menzuri aydın, kültürlü bir aileye mensuptur. Günümüzde dil çalışmalarına ağırlık veren yazarın yayımlanmış ?Karaçuha? ve ?Avava? adlarında iki romanı vardır. Nasır Menzuri, yayımladığı hikâyelerde Azerbaycan folklorunda yer alan halk hikâyelerini yeniden işlemiş, hikâyeleri nazım haline getirmiştir. Postmodern yönelim içinde değerlendirilen ?büyülü gerçekçilik? akımının etkisiyle yazdığı Karaçuha adlı romanı, bir romandan çok uzun bir hikâye özelliği taşımaktadır. Çünkü metinde anlatı özellikleri yardımıyla aslında sıradan görünen pek çok olay olağanüstü bir durummuş gibi okura yansıtılır. Metinde yer alan efsanelerin çokluğu da bu durumu pekiştirir. Sembolik anlatımın hâkim olduğu ?Karaçuha? adlı metinde birçok efsane ve hikâye ana hikâye içine yerleştirilmiştir. Hikâyede bambaşka bir dünya anlatılmamakta, Güney Azerbaycan?ın maddî ve manevî bütün gerçekliği dağları, dereleri, efsaneleri, gelenekleri ile düşsel bir dille yansıtılmaktadır. Farklı kişilerin hikâyelerini içinde barındırarak zamanın ve mekânın geriye dönüşlerle genişletildiği ?Karaçuha? romanının başkişisi, anlatıcının ?sen? diye hitap ettiği ama onunla aynı kişi olduğu anlaşılan adı belirtilmemiş bir kişidir. Köklerinden, geçmişinden ve yurdundan uzaklaştığı, bir tür arayış içinde olduğu ve geçmişine yeniden bağlanma çabasında olduğu anlaşılan başkişinin iç çözümlemesi metin boyunca sıklıkla yapılır. Doğanın dilinden çok iyi anlayan, kendi yaşamı da bir trajedi olan İlgar Amca yurdun/taşranın sıcaklığını, derinliğini temsil ederken, onun zaman zaman ?yavrum veya dayı? diye hitap ettiği başkişi şehirleşmenin getirdiği yabancılığı ve yüzeyselliği temsil eder. Dünya edebiyatında ikinci tekil kişi ile anlatılan edebî metinler oldukça azdır ve ?Karaçuha? sadece bu bakımdan bile önemli bir metin özelliği göstermektedir. Edebiyat ve dil alanında pek çok eseri ve incelemesi olan Nasır Mansuri, Karaçuha ve Avava adlı eserleriyle İran-Türk edebiyatına roman alanında farklı, yeni bir soluk getirmeyi başarmıştır.
Özet (Çeviri)
The biggest reason of Iranian Turkish living literatüre reaching today for hundred years are trained to value the works of artists with Azerbaijanis until Nasir Menzuri. Nasser Menzuri was born in intellectuals and multicultural family in Azerbaijan?s Küleboz region of Miyana in 1953. He is an Iranian novelist and linguist. Today, the author's emphasis on language studies published two novels;“Karaçuha”and“Avava”. Nasir Menzuri the story published in Azerbaijan in the field of folklore stories of the people who committed again, the stories have become poetry. Evaluated in the postmodern orientation“magical realism”he wrote under the influence of current Karaçuha novel, a novel feature is of a very long story. Because the narrative text features help many seemingly ordinary events actually readers is reflected in the like an extraordinary situation. Contained in the text of this situation reinforces the multitude of legends. Symbolic expression is the dominant“Karaçuha”'s many legends and stories in the text is inserted into the main story. In the story, tells a completely different world. This description all material and spiritual reality of Azerbaijan mountains, streams, legends, traditions are reflected in an imaginary language. Stories of people sheltered in different time and space can be expanded with irreversible“Karaçuha”The main characters of the novel, the narrator's“you”he is addressing, but it is understood to be the same person is a person specified name. Lineage, past and away from its homeland, is in search of a kind and trying to reconnect to the history of the hero of the novel is often made throughout the text. Very good understanding of nature?s language, which is a tragedy in their lives İlgar While representing depth and the temperature of the country / provincial, his occasional“baby, or uncle,”he addressed the stranger side pressures brought about by urbanization and represents superficiality. Described by the second person singular in the world of literature, there are few literary texts and“Karaçuha”Even in this respect, an important text feature just shows. Many works in the field of literature and language and with views Mansur Nasir, Karaçuha and Avava his so-called Iranian-Turkish literature in the field of novel different, has managed to bring a new breath.