In between countries: Experiences of women migrant domestic workers from Georgia in Turkey
Ülkeler arasında: Gürcistan göçmeni ev işçisi kadınların Türkiye'deki deneyimleri
  1. Tez No: 381698
  2. Yazar: CEMİLE GİZEM DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, göçün kadınlaşması, ev içi emek, Gürcistan göçmeni ev içi işçileri, Globalization, Feminization of Migration, Domestic Labor, Migrant Domestic Workers from Georgia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, küreselleşme ve post-Sovyet ülke ekonomilerinin yeniden yapılanma sürecinin kadınların göç etme kararlarını ve deneyimlerini nasıl etkilediğini sorgulamaktadır. Çalışmada, Gürcistan göçmeni kadınların deneyimlerine odaklanmanın yanı sıra, Türkiyeli işverenlerin Gürcistan göçmeni ev işçisi istihdam etme kararlarını belirleyen etkenlere de bakılmaktadır. Göçmen kadınların deneyimlerini şekillendiren farklı bileşenlerin sıradüzensiz ortaya konulabilmesi, kadınlık deneyimlerinin daha net anlaşılabilmesi için feminist duruş kuramından yararlanılmış; ev içi emeğin ücretli emek haline gelmesinin toplumsal cinsiyet rollerinde herhangi bir değişiklik yaratıp yaratmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Diğer bir ifadeyle, bu çalışma küreselleşme, ev içi emek ve göçün kadınlaşması arasındaki ilişkiyi göstermeyi hedeflemektedir. Sovyet sisteminin dağılmasının ardından, piyasa ekonomisine geçiş pek çok ülkede ağır ekonomik sorunlar yaratmış, bu ülkeler artan işsizlik, özelleştirmeler ve hayat standartlarında ciddi düşüşlerle karşılaşmışlardır. Bu ülkelerden biri olan Gürcistan'da da geçiş sürecinin sıkıntıları derinden hissedilmiş, uluslararası göç ekonomik zorluklarla baş etmenin bir yolu olarak ortaya çıkmıştır. Geçiş döneminin sıkıntılarından en çok etkilenen gruplardan biri olan kadınlar, bu göç dalgası içinde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye ise coğrafi yakınlık, iki ülke arasındaki esnek vize uygulamaları gibi sebeplerle 1990'ların ikinci yarısından itibaren Gürcistanlı göçmen kadınlar için önemli bir hedef ülke haline gelmiştir. Öte yandan, ev içi emeğin kadınlık rolleri üzerinden tanımlanması, görünmez kılınması ve değersizleştirilmesi, göçmen kadınların göç ettikleri ülkelerde düşük statülü, düşük ücretli ev içi emekte yoğunlaşmalarına sebep olmaktadır. Göçmenlik, kadınlık gibi farklı dezavantajlı durumların kesişimi, göçmen ev içi işçilerini, hem çalışma alanları olan ev içinde hem de izin günlerini geçirdikleri 'kamusal' alanda sömürüye ve tacize açık hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores how globalization and restructuring of post-Soviet economies affect women's decision to migrate and their experiences as migrant domestic workers in Turkey. Apart from focusing on the experiences of migrant domestic workers, the study also attempts to make a survey of the factors, which cause employers in Turkey to employ especially domestic workers from Georgia. In order to expose the various aspects of the experiences of women in a non-hierarchical way, thus rendering them more intelligible, the study has drawn upon the feminist standpoint theory and questioned whether the commodification of domestic labor in the market has changed the gender roles. In other words, this study maps the relations between globalization, domestic labor and feminization of labor. After the collapse of the Soviet Union, the transition to the market economy created serious economic problems in many post-Soviet countries, which faced with increasing unemployment, privatization and decreases in the quality of life. Being one of these countries, Georgia has also been deeply shaken, thus international migration has come forward as a way to overcome economic difficulties. Women are one of the prominent groups profoundly affected by the transition economy; therefore, they have an outstanding place in this migration wave. Turkey has become an important destination country for migrant women from Georgia since the mid-1990s due to the reasons such as the geographical proximity and the flexible visa regime between the two countries. In other respects, the identification of domestic labor with certain female gender roles makes it invisible and undervalued, which causes migrant women to concentrate on low-status and low-wage domestic services in the destination countries. The intersection of certain disadvantaged social positions of migrant women make them vulnerable to exploitation, oppression and abuse both in the houses they work and in the 'public' sphere they spend their day-offs.