Türkiye bursları kapsamında yükseköğrenim için Türkiye'ye gelen öğrencilerin sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm öenerileri
Problems of higher education students' who came to turkey under the 'Turkey scholarship program' and their suggestions related to those problems
- Tez No: 381789
- Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Bursları, Türkiye Burslusu Öğrenciler, Bologna Süreci, Büyük Öğrenci Projesi (BÖP), Uluslararası Öğrenciler, Akademik, Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Sorunlar
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Bursları (Büyük Öğrenci Projesi – BÖP) kapsamında Türkiye'ye yükseköğrenim için gelen öğrencilerin akademik, ekonomik ve sosyo-kültürel sorunları ile bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin tespitini yapmaktır. Türkiye Bursları Öğrenci Değerlendirme Kurulu'nu oluşturan Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YÖK, Üniversiteler, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve Yerel Yönetimlere veri sağlaması bakımından bu araştırma önemlidir. Araştırmanın evrenini, Türkiye Bursları kapsamında Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Avrupa ve Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika ile Rusya, Çin, Güney Kore, Latin Amerika Ülkeleri, Malezya, Endonezya gibi ülke/bölgelerden gelen ve İstanbul, Ankara, İzmir ile diğer illerde yükseköğrenimlerini sürdüren 11593 öğrenci oluşturmaktadır. Tarama modeli kullanılan araştırmada hedef evrenden tabakalı örnekleme tekniği ile örneklem alınmış ve 400 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama aracıyla toplanmıştır. Veri toplama aracının ilk bölümünde Türkiye Burslusu öğrencilerle ilgili genel bilgiler, ikinci bölümünde bu öğrencilerin akademik, ekonomik ve sosyo-kültürel sorunları ve üçüncü bölümünde ise akademik, ekonomik ve sosyo-kültürel sorunlara ilişkin çözüm önerileri başlıklarını taşıyan sorular bulunmaktadır. Veriler SPSS 13.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, yüzde, frekans, standart sapma ve bağıl değişim katsayısı gibi betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Katılımcıların genel bilgilerinin değerlendirilmesinde sayılar ve yüzdeler; cinsiyetlerinin karşılaştırılmasında ilişkisiz (bağımsız) örneklemler için t testi; geldikleri bölge, öğrenim gördükleri alan ve il, öğrenim seviyesi değişkenlerine göre görüşleri arasında anlamlı fark olup olmadığının belirlenmesi için parametrik testlerde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Anlamlılık testlerinde a=0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Ayrıca, araştırma ölçeğinin hazırlanmasına katkı sağlaması amacıyla odak grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Odak grup çalışmasına katılacak öğrencilerin tespitinde Türkiye Burslusu öğrencilerin cinsiyet, geldikleri bölge, öğrenim gördükleri alan ve öğrenim seviyesi değişkenleri dikkate alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye Burslusu öğrencilerin en çok eğitim kalitesi ve sağlanan burs imkanları nedeniyle Türkiye'de öğrenim görmeyi tercih ettikleri; öğrencilerin çoğunluğunun yurt ortamlarında barındıkları; Türkiye'deki eğitim sistemine uyum sağlamada zorlandıkları; TÖMER'de öğretilen Türkçe'nin, üniversite eğitimi açısından yeterli olmadığı; Türkiye'de gelirlerini en çok beslenme, barınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlarına harcadıkları; Türkiye'ye ilk gelindiğinde yapılan karşılama hizmetlerini yeterli bulmadıkları; ikamet izni verilmesi işlemlerinin öğrencilerin çok fazla zamanını aldığı; Türkiye'de bayramlarda ve diğer önemli günlerde kendilerini yalnız hissettikleri bulguları elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak Türkiye Burslusu öğrencilerin akademik, ekonomik ve sosyo-kültürel alanda yaşadıkları sorunların çözümü için bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the academic, economic and socio-cultural problems of international students studying in Turkey via the scholarships granted by the Turkish Republic and to due to the solution of these problems. This research is important for different Ministries and institutions like The Prime Ministry, The Presidency of the Turks and Relatives Communities Abroad, Ministry of National Education, Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Finance, Ministry of Interior, Higer Education Institution, Universities, Turkish Agency for Cooperation and Coordination, Yunus Emre Institution related to International students in Turkey. Survey method was used in this descriptive study. The research population is 11593 students from Turkish Republics, Europe-Balkans countries, Midddle East and African countries, other countries outside of these countries and live in Istanbul, Ankara, and Izmir and in other cities. The research, conducted via descriptive survey model as quantitative method was used. Sampling from target population was obtained via stratified sampling method and 400 students were included to the research. The quantitative data of the research were collected by a data collection instrument developed by the researcher and consisted of scales with headlines of demographic/personal information at the first section and academic, economic, socio-cultural issues of international students studying in Turkey via the scholarships granted by the Republic of Turkey at the second section and their offers due to the solution of these problems at the third section. The data were analyzed by SPSS 13.0 program. During the analysis of the data, descriptive statistics such as frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation and coefficient of relative variation were calculated. In order to find out whether or not the opinions of students differ in terms of their gender, the t-test was used. The Variance Analysis (ANOVA) were used in order to find out whether or not opinions of students differ in terms of their countries, educational field, cities they live, their educational level. Significance tests were performed at a=0,05 level. Some findings of the research are as follows; the quality of Turkish Universities and the scholarships they get is important for choosing Turkey; understanding Turkish Higher Educational sysytem is difficult; The language they learn at TÖMER is not enough for an academic educatıon; they spend most part of their budgets for their basic needs; they face some problems when they arrive to Turkey; they spend a lot of time to get settling permission in Turkey; they feel themselves alone in bayrams and other important days. In the light of these findings, some suggestions are made towards solving academic, economic and socio-cultural problems of international students studying in Turkey. Keywords; Turkey Scholarships, Turkey Scholarship Students, Big student Project, International Students, Bologna Processes, Academic, Economic and Socio-Cultural Issues