Türkiye'deki uluslararası kız öğrencilerin uyum sağlama sorunları üzerine bir araştırma -Dokuz Eylül Üniversitesi örneği
A research about adaptation problems of female students who study at Turkey –Example of Dokuz Eylül University
- Tez No: 603876
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrenciler, Uyum Sorunları, Yükseköğrenim, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, International Students, Adaptation Problems, Tertiary Education, Presidency for Turks Abroad and Related Communities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada küresel dünyanın önemli aktörlerinden olan uluslararası öğrencilerin dünyada ve Türkiye'deki durumları incelenerek, Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki uluslararası kız öğrencilerin uyum sağlama sorunlarıyla ilgili olarak saptamalar yapılmıştır. Birinci bölümde, uluslararası öğrenci ve yabancı öğrenci kavramlarının tanımları yapılarak aralarındaki farktan söz edilmiş, dünyadaki uygulamaları, istatistiksel veriler ve kadınların eğitimle olan ilişkisi tarihsel bağlamda incelenerek, küreselleşme politikalarının yükseköğretimin uluslararasılaşmasına etkisi ve bu bağlamda, uyum kavramı ve uyum türlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, uluslararası öğrencilerin Türkiye'deki uygulamaları Büyük Öğrenci Projesi, Hükümet Bursları ve Türkiye Bursları kapsamında incelenerek, konuya ilişkin istatistiki veriler ve Türkiye'deki uluslararası öğrencilere yönelik yasal mevzuat kapsamında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, bu konuyla ilgili olarak yapılan alan araştırmasına yer verilmiştir. Bu bağlamda öğrencilerle anket çalışması yapılarak, ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiş ve Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki uluslararası kız öğrencilerin uyum sağlama sorunlarıyla ilgili tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, examined the case of international students in the world and in Turkey, adaptability problems of female students in Dokuz Eylul University was conducted a determination. In the first part, the definitions of international student and foreign student concepts are explained and the difference between them is discussed. The effects of globalization policies on the internationalization of tertiary education are discussed by examining their applications in the world, statistical data, women's relationship with education in historical context and concept of adaptation. In the second part, the applications of international students in Turkey, examining the scope of the Great Student Project, Government and Turkey Scholarships, statistical data and legislation and legal regulations with Presidency for Turks Abroad and Related Communities are mentioned. In the third part, a field study on this subject is given. In this context, a survey was conducted with the students and the results were evaluated and findings were made about the adaptation problems of international female students at Dokuz Eylül University.