İşletmelerde lojistik faaliyetler ve lojistik hizmet sağlayıcı işletmelerin etkinlik ölçümü
Logistic activities in business and effectiveness measurement of business which are logistic service provider
- Tez No: 381809
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BAYAZITLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Hizmet Sağlayıcı İşletmeler, Veri Zarflama Analizi, Logistics, Logistic Service Providing Firms, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Lojistik hizmet sağlayıcı işletmelerin göreli etkinliklerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi, işletmelerin ve ülkelerin rekabet avantajları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın başlıca iki amacı bulunmaktadır. Belirlenmiş lojistik hizmet sağlayıcı işletmelerden etkin olarak çalışan ve etkin sınırda bulunmayan işletmelerin belirlenmesi; etkin sınırda yer alan işletmeler arasında da değerlendirme yapılarak bir sıralama elde edilmesidir. Bu analizlerin yapılabilmesi amacıyla parametrik olmayan bir yöntem olan veri zarflama analizi kullanılmıştır. Etkinlik analizi sonucunda; 2011 yılında Taha Kargo Dış Tic. işletmesi en etkin işletme olurken, onu sırasıyla Fasdat Gıda Dağ. ve Mars Lojistik izlemiştir. 2012 yılında ise Mars Lojistik işletmesi en etkin işletme olurken, onu sırasıyla Turistik Hava Taş. ve Fasdat Gıda Dağ. izlemiştir. Her iki yılda da Alışan Taş. ve Loj. ve Ekol Loj. en düşük etkinlik değerine sahip işletmeler olmuştur.
Özet (Çeviri)
The relative efficiency measurement and evaluation of logistics service providing firms has an important place in terms of competitive advantage for both firms and countries. The main objective of this thesis is twofold: Firstly, to determine the efficiency and inefficiency for selected logistics service providing firms. Secondly, to establish a ranking between efficient firms with respect to the corresponding evaluation. For this purpose, Data Envelopment Analysis, a non-parametric method, is used. According to analysis results, Taha Cargo Export is found as the most efficient firm in 2011, while Fasdat Food Distribution and Mars Logistics follow this firm, respectively. On the other hand, Mars Logistics is the most efficient firm in 2012, while Touristic Air Transportation and Fasdat Food Distribution follow this firm, respectively. For both years being analyzed, Alışan Transportation and Logistics and Ekol Logistics are found as the most inefficient firms.