Stratejik maliyet yönetimi ve kârlılık ilişkisi: BİST'e kote bir gıda işletmesi üzerine araştırma
Strategic cost management and profitability relationship - research on a food enterprise which is quoted on BIST
  1. Tez No: 381810
  2. Yazar: RABİA KÜBRA TÜNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BAYAZITLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda İşletmeleri, Stratejik Maliyet Yönetimi, Kârlılık, Food Enterprises, Strategic Cost Management, Profitability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Küreselleşmenin, geliştirilen yeni teknolojilerin, artan müşteri ihtiyaçlarının, hızlı bir değişimin ve rekabetin olduğu günümüzün iş dünyasında işletmelerin başarıya ulaşma koşulları oldukça zorlaşmıştır. Dünyadaki değişimlerden çok çabuk etkilenen gıda işletmelerinde de başarıya ulaşma şansı azalmıştır. Günümüzde bu sektörde de yaşanan rekabet hızlanarak devam etmektedir. Bu tez, artan rekabet ve müşteri isteklerinin daha önemli hale geldiği ortamda gıda işletmelerinin stratejik maliyet yönetimi kapsamında kârlılıklarını araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Tez çerçevesinde, stratejik maliyet yönetimi incelenmiş ve stratejik maliyet yönetim yaklaşımlarından Hedef Maliyetleme ve Toplam Kalite Yönetimi sistemlerinin kârlılığa etkisine son bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's business world where there are globalization, newly developed technologies, a fast change and competitions the conditions of achieving success for enterprises have become harder. The chance of achieving success for also food enterprises which is affected by the world changes has decreased. Nowadays competition in this sector has been continuing by accelerating. This thesis has been prepared to find out the profitability in the scope of the strategic cost management of the food enterprises in the media of increasing competition and costumer's requests. Within the frame of this thesis, strategic cost management have been examined and the effect of Target Costing and Total Quality Management systems, two of the elements of strategic cost management, on the profitability has been given a place in the final section.