Nitelikli işgücünün işletmelerin rekabet gücü üzerindeki etkisi ve Konya otomotiv yan sanayi örneği
Effect of skilled labor force on the competitive power of business enterprise and example Konya automotive supply industry
- Tez No: 381906
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN FEHMİ ATASAĞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nitelikli İşgücü, Rekabet Gücü, Eğitim, Skilled Labor, Competitive Power, Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın konusunu nitelikli işgücünün işletmelerin rekabet gücü üzerinde oluşturduğu etki düzeyinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada nitelikli işgücü kavramı tüm yönleriyle incelenerek, işletmelerin rekabet gücü üzerinde sahip olduğu önemin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada nitelikli işgücü açısından Türkiye'de yaşanmakta olan sorunlar tespit edilerek, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak nitel veri toplama tekniği olan derinlemesine mülakat yönteminden yararlanılmıştır. Görüşmeler 02 Haziran 2014 – 14 Haziran 2014 tarihleri arasında Konya ilinde bulunan Konya Organize Sanayi Bölgesinde (KOS), Konya 1. Organize Sanayi Bölgesinde, Konsan Sanayi Sitesinde, Zafer Sanayi Sitesinde ve Vatan Sanayi Sitesinde yerleşik olan ve otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren işletmelerde gerçekleştirilmiştir. Bu işletmelerde üst düzey yönetici olarak 10, orta düzey yönetici olarak 13 işletme yöneticisi ile görüşülmüştür. Görüşmeler neticesinde rekabet gücüne etkisi açısından tespiti yapılan nitelikli işgücü probleminin nedenleri 5 başlık altında toplanmıştır: İşletmelerin rekabet gücü faktörleri; nitelikli işgücüne verilen önem düzeyi; nitelikli işgücü yapısının ihtiyacı karşılama düzeyi; kişisel özellikler etrafında şekillenen nitelikli işgücü algısı ve işgücü niteliği açısından yetersiz eğitim sistemi. Bu sorunların aşılması için yapılan çözüm önerileri ise; ihtiyaçları karşılayacak nitelikli işgücü yapısının oluşturulması, işletmelerin etkinliğini artıracak politikaların geliştirilmesi, nitelikli işgücüne olan bakış açısının değişmesi ve işletmelerde yetenek yönetimi anlayışının benimsenmesi şeklinde kategorize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study consists of examining the level of effect, formed by skilled labor force on the competitive powers of business enterprises. In the study, examining the concept of skilled labor force from all aspects, it has been aimed to present its importance it has on the competitive power of business enterprises. In this scope; in the study, in terms of skilled labor force, identifying the problems experienced in Turkey, the solution suggestions have been attempted regarding these problems. In the study, as the method of data collecting, in-depth interview method, a qualitative data collecting method, was utilized. The interviews were realized in the business enterprises, located in Konya First Organized Industrial Zone in the province Konya, in Konsan Industrial Site, Zafer Industrial Site, and Vatan Industrial Site, and being in active automotive side- industry between the dates of June 2, 2014 and June 14, 2014. In these business enterprises, it was interviewed with 10 business managers as senior managers, with 13 business managers as mid-level managers. As a results of the interviews, the reasons for the problem of skilled labor force, whose determination is made from the aspect of its effect on competitive power, have been collected under 5 headings: the competitive power factors of the business enterprise, the level of importance given to the labor force, the level to satisfy the need of the structure of skilled labor, the perception of skilled labor force shaped around the individual characteristics, and inadequate education system in terms of the quality of labor force. The solution ways suggested for overcoming these problems were categorized as forming the structure of skilled labor force to satisfy the needs; developing the policies to increase the efficiency of business enterprises, changing the view point to skilled labor, and adopting the approach of talent management in the business enterprises.