Türk Finans Sistemi ve İstanbul Finans Merkezinin Türk Finans Sistemi üzerindeki muhtemel etkileri
Possible effects of Turkish Financial System and Istanbul Fi̇nance Center on Turkish Financial System
- Tez No: 381907
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN OKKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ġstanbul Finans Merkezi, Uluslar arası Finans Merkezleri, Türk Finans Sistemi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Ülke ekonomisinin ve finans sisteminin gelişimi açısından ihtiyaç duyduğu fonlara, yabancı yatırımlar aracılığıyla ulaşıp, yüksek cari açık problemini sürdürebilir kılmaya çalışan, düşük tasarruf eğilimine sahip, hali hazırda petrol, enerji vb. gibi yüksek katma değerli bir alana sahip olmayan Türkiye, doğal finans merkezi konumunda bulunan İstanbul'u önce bölgesel, sonra ise uluslar arası bir finans merkezi haline getirerek, üreteceği nitelikli ürün ve hizmetler aracılığıyla yüksek katma değer sağlamayı hedeflemektedir. Finans merkezi; finansal kurumların yoğun olarak bulunduğu, fon arz ve talebinin buluştuğu, sınır ötesi işlemlerin kolay ve verimli bir şekilde yapıldığı, finansal hizmetler dışında da farklı iş hizmetlerinin sunulduğu merkezdir. Finans merkezinin ülke ekonomisi ve finans sistemi üzerinde meydana getirdiği olumlu etkiler günümüzdebirçok ülke açısından finans merkezi olma noktasında tetikleyici bir rol oynamaktadır. Bu tezin amacı; Türk finans sistemini ortaya koyduktan sonra İstanbul'da kurulacak olan 'İstanbul Finans Merkezi'nin' Türk finans sistemi üzerindeki muhtemel etkilerini incelemektir."Bu amaçla Türk finans sistemi genel hatlarıyla ele alınarak sistem açısından kırılganlık meydana getirebilecek yabancı sermaye yatırımları,faiz ve kredi faizlerinin sistem üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmış,İstanbul'un mevcut durumu analiz edilerek avantajları ve dezavantajları ortaya konulmuş, ulaşılabilen kısıtlı bilgiler çerçevesinde mevcut ve aday diğer finans merkezleriyle karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Dünya ekonomisinden aldığı payı finans merkezi aracılığıyla daha üst seviyelere çıkarmayı hedefleyen Türkiye açısından, kurulacak finans merkezinin finansal sistemin derinleşmesine yardımcı olarak, büyüme ve istihdam üzerinde pozitif katkılar meydana getirebilmesine yönelik tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey, which tries to sustain high current deficit problem by reaching the funds needed in terms of development of national economy and financial system via foreign investments, has a low propensity to save, and does not have an area with a high added value such as petroleum, energy, etc.,aims to provide a high added value throughquality products and services that it will produce, firstly, by making İstanbul located in a natural financial center position a regional financial center, and then, by making it an internation alone. Finance center is a center where most of financial institutions are founddensely, the supply and demand of fundare met, cross-border transactions are made easily and efficiently and, apart from the financial services, different business services are provided. Positive effects of financial center on national economy and financial system have, at the present time, played a triggering role in being a financial center in terms of many countries. The aim of this thesis is to examine the possible effects of“İstanbul Financial Center”to be built in İstanbul on Turkish Financial system, after presenting Turkish Financial System. For this purpose, it has tried to determine the effects of foreign capital investments, interest and loan interest to be occurred the fragility in terms of the system on the system, by handlingTurkish Financial System in general terms. Its advantages and disadvantages have demonstrated by analysing the current situation of İstanbul, and it has been made a comparative analysis with existing and other candidate financial centers within the limited information that can be accessed. Interms of Turkey, which a share receiving from the world economy aim storaise to a higher level through financial center, it here discusses the determinations capable of providing positive contributions on growth and employment, by assisting the deepening of the financial system of financial center to be established. KeyWords: Ġstanbul Finance Center, International Finance Centers, Turkish Financial System