The impact of advertisements on consumer perception of brand personality: An analysis of Apple and Samsung smartphone advertisements
Reklamların marka kişiliği algısı üzerindeki etkileri: Samsung ve Apple akıllı telefon reklamları üzerine bir araştırma
- Tez No: 381917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA MİŞÇİ KİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: marka, marka kişiliği, reklamcılık, Apple, Samsung, brand, brand personality, advertising, Apple, Samsung
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Marka kişiliği, markaların konumlandırma ve farklılaşma süreçlerinde kullanılan etkili bir bileşendir. Çalışmanın uygulama kısmında Geuens, Weijters ve De Wulf (2009) tarafından geliştirilen marka kişiliği ölçeği marka kişiliklerini ölçmek amacıyla Apple ve Samsung markalarına uygulanmıştır. Katılımcıların büyük bölümü teknolojiyi takip eden genç kitle tarafından oluşturulmaktadır. Yapılan analizlere göre Samsung ve Apple'ın 2014 yılı akıllı telefon televizyon reklamlarından algılanan marka kişilikleri arasında önemli fark olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlara göre Samsung ve Apple'ın reklamlarının algılanan marka kişiliklerini etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Brand personality is one of the most influential aspects of differentiation and positioning for brands. This study uses a survey analysis that is based on the new brand personality scale developed by Geuens, Weijters and De Wulf (2009) to measure Samsung and Apple's brand personalities through advertisements. The sample of the study was defined as young people who are assumed to be keeping up with the latest developments of technology. The analysis of the data collected revealed that there is a significant difference between perceived brand personalities of 2014 smartphone TV ads of Apple and Samsung. According to the results, advertisements influence perceived brand personalities of Samsung and Apple.