Lojistik köylerin önemi ve intermodal taşımacılık faaliyetleriyle desteklenmesi: Karaman ilinde bir uygulama
The importance of logistics centers and its support by intermodal transportation system: An application in Karaman
  1. Tez No: 381928
  2. Yazar: FUAT EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Köy, İntermodal Taşımacılık
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Küreselleşme ve bilişim teknolojileri ile artan ticaret eğilimleri sonucu lojistik faaliyetlerin ve lojistik sektörünün önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Çok sayıda işletmenin uluslararası pazarlarda rekabet etmesi kâr marjlarını daraltmış, ürün ve hizmetlerin hedef pazar ve tüketicilere doğru zaman, yer, miktar ve fiyatla ulaştırılması her zamankinden daha önemli bir hâl almıştır. Bu noktada işletmelere daha esnek, daha entegre ve katma değerli hizmetler sağlayacak lojistik köyler gündeme gelmiş ve bu fikir kısa sürede tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Özelikle tüm taşıma türlerinin üstün yönlerinden yararlanarak birden fazla taşıma modunun bir araya getirildiği intermodal taşıma sistemine sahip lojistik köyler, işletmelere maliyet ve teslimat zamanı gibi konularda önemli avantajlar sağlamaktadır. Lojistik köyler, teoride işletmelere çeşitli avantajlar sağlasa da, işletmenin konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmaması, lojistik faaliyetlerin öneminin işletmece anlaşılmamış olması ve aile şirketi yapısından kurumsal bir yapıya geçilememesi gibi nedenlerden dolayı bu fikre her zaman olumlu yaklaşılmamaktadır. Bu nedenle işletmelerin lojistik köylerden hizmet talep etmesi, hem işletmelerin kendilerini hem de lojistik köyleri etkin ve verimli kılacak kilit noktadır. Çalışmanın teorik kısmını oluşturan lojistik, lojistik köy ve intermodal taşımacılık konuları literatür taraması ışığında elde edilen bilgilerden oluşmaktadır. Araştırma bölümünde ise, Karaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nde faaliyet gösteren üretim işletmelerinin lojistik köy algısı ve bu köyden beklentilerini, böyle bir köyün kurulması durumunda ise almayı düşünecekleri lojistik hizmetlerin tespitini ve intermodal taşımacılığa bakış açılarının ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu amaçla bir anket formu oluşturulmuş, 39 işletmenin katılımı sonucu ortaya çıkan veriler SPSS paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, işletme algısının lojistik köylerden hizmet alımı ve intermodal taşımacılığa bakış açısı üzerinde etkili olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the increasing trade trends which based on globalization and information technologies, the importance of logistics activities and logistics sector is increasing day by day. The competition between the businesses in international markets has narrowed the profit margins. Hence, the delivery of products and services with right time, right place, right quantity and right price has become more important than ever. At this point, logistics centers have come up which are expected to provide more flexible, more integrated logistics services and provide value added logistics services and this idea has spread all over the world in a short time. Especially logistics centers which have intermodal transportation system with combination of all transportation modes advantages provide significant advantages to businesses about costs and delivery time. In theory, logistics centers provide several advantages to businesses. But some businesses don't have sufficient information or don't understand the importance of logistics activities or aren't institutional so they don't approach positive to logistics centers. Therefore the service demand of businesses from logistics centers is key point for both sides for being effective and efficient. In theoretical section of study a literature review has done about the concept of logistics, logistics centers and intermodal transportation. In research section, it's aimed to reveal the manufacturing businesses which are operating in Karaman Organized Industrial Zone, logistics center perception and expectations from that logistics centers, the services they intend to demand and the perspective to the intermodal transportation. For this purpose a survey was prepared and applied to the 39 businesses. The resulting data were analyzed with the help of SPSS software program. As a consequence, it is revealed that businesses perceptions have effect on businesses service demand from logistics centers and perspective to the logistics center. Key Word: Logistics, Logistics Center, Intermodal Transportation.