Türkiye'deki yerli ve yabancı bankaların grup bazında finansal performansları ve performans sürekliliğinin analizi (2002-2012)
Domestic and foreign banks in Turkey on the basis of group financial performance and performance persistance analysis (2002-2012)
  1. Tez No: 381968
  2. Yazar: AZİZ BAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Yerli Sermayeli Bankalar, Yabancı Sermayeli Bankalar, Aktif Karlılık(ROA), Özkaynak Karlılığı(ROE), Financial Performance, Domestic Banks, Foreign Banks, Asset Profitability (ROA), Return on Equity (ROE)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küreselleşme olgusuyla birlikte 1980 sonrasında birçok ülkede finansal liberalizasyon süreci yaşanmaya başlamıştır. Türkiye, uygulamış olduğu 24 Ocak 1980 istikrar kararlarıyla birlikte, finansal liberalizasyon sürecini başlatmıştır. 1989 yılında yapılan ilave düzenlemelerle, finansal liberalizasyon sürecinin daha ileri aşamalarına geçmiştir. Uygulanan liberal politikalar sonucu bankacılık sektörü küreselleşmeye ayak uydurmuş, bunun sonucu olarak da yabancı bankaların Türkiye'ye gelişleri hız kazanmıştır. Türkiye'deki banka sayısının hızla artmasıyla birlikte bankalar arasındaki rekabet de artmıştır. Artan rekabet karşısında bankaların finansal performanslarının analizi önemli hale gelmiştir. Çalışmada 2002-2012 yıllarına ait finansal veriler kullanılarak yerli ve yabancı sermayeli bankaların finansal performansları ve performans süreklilikleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Finansal performansın belirlenmesinde bağımlı değişken olarak, Aktif Karlılığı (ROA) ve Özkaynak Karlılığı (ROE) oranları kullanılmıştır. Finansal performans analizinde En Küçük Kareler (EKK), Granger nedensellik testi ve Johansen eşbütünleşme testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda mevduat bankaları gurubunda, yerli bankaların hem ROA hem de ROE'ye göre uzun dönemde performans sergilediği gözlemlenmiştir. Yabancı sermayeli bankalar ise sadece ROA'ya göre uzun dönemde performans gösterdiği tespit edilmiştir. Kalkınma bankaları grubunda ise yabancı sermayeli bankalar, ROA ve ROE'ye göre uzun dönemde performans sergilediği saptanmıştır. Yerli kalkınma bankaları grubunda ise KSKB sadece ROA'ya göre; ÖSKB ise sadece ROE'ye göre uzun dönemde performans sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the phenomenon of globalization, there has been the process of financial liberalization in many countries after 1980. Turkey, which is applied on 24 January 1980 in conjunction with decision, financial stability has initiated the process of liberalization. Additional regulations in 1989, financial liberalisation has further phases of the process. As a result of liberal policies applied in the banking sector has to adapt to globalization, as a result, the arrival of foreign banks in Turkey gained speed. With the rapid increase in the number of banks in Turkey has also increased of competition among the banks. Analysis of the financial performance of banks face increasing competition has become important. Using financial data for the years 2002-2012 in the study of domestic and foreign banks' financial performance has been studied to analyze the continuity and performance. As the dependent variable in determining financial performance, Return on Assets (ROA) and Return on Equity (ROE) ratio was used. Financial performance analysis Least Squares (OLS), Granger causality test and Johansen cointegration test is used. As a result of the analysis made in the group of commercial banks, domestic banks based on ROE and ROA as well as long-term performance has been observed. Foreign-owned banks in the long term only by ROA was determined that performance. In the group of development banks and foreign banks, ROA and ROE based on long-term performance has been identified. In the group of domestic development banks KSKB only by ROA; ÖSKB only by ROE performance was observed in the long term.