İnşaat sektöründe yönetim bilişim sistemlerinin yaygınlaşmasını engelleyen faktörler ve Sivas ilinde bir uygulama
The factors preventing spread of management information systems in the construction industry and a paractice in the province of Sivas
- Tez No: 381990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TAĞRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yapı İşletmeleri, Information Technologies, Management Information Systems, Building Enterprises
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yönetim bilişim sistemleri kısaca bilgisayarlar aracılığıyla bilgilerin elde edilmesi, işlenmesi, saklanması ve gerekli yerlere dağıtılması olarak tanımlanabilir. Bilişim teknolojisi alanında yaşanan gelişmeler birçok sektörde dönüştürücü etkiler yaparken bazı sektörlerin ortadan kalkmasına ve yeni sektörlerin oluşmasına neden olmuştur. Bilişim teknolojileri yakın zamana kadar genellikle alt kademe ve orta kademe yönetimin rutin işlerinde kolaylık sağlama görevi üstlenirken, günümüzde özellikle hızlı işlemciler, gelişen veri tabanı yazılımları ve İnternet teknolojisi üst yönetimin stratejik kararları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Günümüzün rekabetçi iş dünyasında, değişimi öğrenmek, planlamak ve uygulamak bir işletmenin uzun dönemde yaşamını sürdürmesi ve başarısı için en önemli öncelik olarak görülmektedir. Bugünün iş dünyasının karşılaştığı rekabet türü ve boyutları son derece karmaşık olup, hızlı bir şekilde değişmektedir. Bununla birlikte, değişim süreci, makro ve mikro çerçevede önemli etkiler oluşturmakta, işletmelerin yapılarını ve ilişki biçimlerini yeniden tanımlamaktadır. Bu bağlamda, bilişim teknolojilerinin işletmelerin bütün faaliyetlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte işletmeler, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmek için yeniden yapılanmak durumunda kalmışlardır. Bu çalışmada inşaat işletmelerinin bilişim teknolojilerinden nasıl yararlanabileceği incelenmiş ve bilişim sistemlerine geçiş sürecini olumsuz etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Management Information Systems can be defined as the attainment, processing, saving and distribution of information through computers. Developments in information technology have resulted in radical changes in many sectors, whereas they are responsible from the demise or the establishment of some others. Until recently, information technologies have served as a boon to the routine duties of lower and middle echelon executives; however, fast processors, developing database softwares and internet technology today have important effects over strategic decisions of the top management. In today's competitive business world, learning, planning and implementing the change is seen as the most crucial precedence for a company to survive and succeed in the long term. In today's business world, the type and the extent of competition is so complex and rapidly changing. Nevertheless, the changing process redefines the business structure and relation forms in the macro and micro frame. The mentioned change confronts managers to the very important developments and problems. In this study how construction firms can take advantage of information technologies examined and factors that negatively affect the transition proces to infromation systems have been attempted to be determined